sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Neuvolakortti kaikille

Luin tänään liikuttuneena Pakkauksen 3-vuotisneuvolan kirjauksia.

"Ihana, reipas tyttö. Puhe monipuolista, laaja sanavarasto. Hyvät hieno- ja karkeamotoriset taidot. Hampaat hoidetut (huom!). Iho siisti."

Tästä lyhyestä ja ytimekkäästä yhteenvedosta tuli mieleen, että miksei meillä kaikilla ole vastaavanlaista korttia hamaan vanhuuteen? Olisihan se ihanaa käydä vuositarkastuksessa ja saada kirjallinen todistus kyvyistään ja tilastaan. Aloin spekuloida, millaisen tuomion olisin saanut eri ikäkausina. Olisin ehkä jopa motivoitunut kehittymään, jos olisin saanut lukea seuraavaa:

Suttuinen Mallamoija 15-vuotistarkastuksessa. Tukka takussa, ei meikkiä. Lukee joka päivä pikkutunneille asti. Ei bailaa, ei poikaystävää. Syö mitä sattuu. Lievää ylipainoa. Painotettu riittävän yöunen merkitystä. Suositellaan nuorisoliikuntaan ja -toimintaan tutustumista. Mukaan esitteet.

Erittäin krapulainen Mallamoija 23-vuotistarkastuksessa (keskiviikko). Tukka laitettu, huolellinen ehostus. Alkoholi ei omien sanojen mukaan ongelma, koska kuntoilee säännöllisesti (!?). Opinnot edistyvät. Sinänsä outoa, koska ei muista edes edellisillan tapahtumia. Normaalipainon alarajoilla. Käyty lävitse ravintoympyrä ja alkoholin vaaratekijät.

Mallamoija 28-vuotistarkastuksessa.  Normaalipainossa ja vain hieman krapulassa (perjantai), hienoa! Harrastaa lukemista ja bailaamista. Huolellinen ehostus, tukka laitettu, vaatteet uudet. Kertoo tapailevansa useita miehiä ja inhoavansa työpaikkaansa. Valistettu seksitautien vaaroista, annettu mukaan kondomipakkaus. Varoitettu tekemästä liian nopeita liikkeitä uraelämässä.

Mallamoija 38-vuotistarkastuksessa. Tullut äidiksi 2010. Huomattavaa ylipainoa. Tukka takussa, likainen t-paita, nyreä asenne. Lapsen kanssa sujuu omien sanojen mukaan kohtuullisesti (tästä ei täyttä varmuutta), unettomuus vaivaa. Huono kunto, läähättää tuolista noustessa. Käyty lävitse ravintoympyrä, mukaan kotijumppaohjeet ja kansanopiston liikuntakurssivalikoima.

Miettikää! Mikä mahdollisuus tässä olisi saada ensi käden informaatiota ulkopuoliselta ja puolueettomalta taholta. Ties vaikka itsekin olisin kypsynyt naimaikään ja äiti-ikään jo alta 25 vuoden, jos joku olisi sanonut minulle, ettei sitä viinaa ole tarkoitettu juotavaksi bläkäriin saakka ja ettei miehet tykkää, jos niitä kohtelee kuin likaantuneita kahvikuppeja ja työntää ne pois heti, kun yksi on röhnässä  ja uusi puhdas saatavilla.

Joten hei, tässäpä taas uusi rakentava idea minulta. Kansanterveyden parantamiseksi.

13 kommenttia:

 1. Hyvä ajatus :) tuosta vois tehä eduskuntaan aloitteen...
  Onko kukaan muuten ikinä törmännyt neuvolakorttiin jossa lukee jotain negatiivistä? Itte en ole sellaista nähny. Totta siihen saa kirjoittaa vaan hyviä juttuja

  VastaaPoista
 2. Niin siis 18-vuotiaasta asti minusta neuvolakortissa pitäisi voida antaa rakentavaa kritiikkiä..:-) Mutta ei tietenkään alaikäiselle, koska voi tulla äitille paha mieli!
  Pitääpä pistää tämä sinne eduskunta-aloitteiden listaan, jotka olen jo ideoinut...

  VastaaPoista
 3. Mäkin haluan neuvolokortin! Niihinhän laitetaan aina vain positiivisiä juttuja! Olisko vähän ihanää käydä kerran vuodessa keräämässä kehuja aikuisneuvolassa. (En halua rakentavaa kritiikkiä, sitä saa muutenkin jo töissä ja kotona tarpeeksi.) Mun mielestä tulevaisuuden neuvolakortissa voisi lukea esim. näin:

  "Reipas 36-vuotias, osaa pestä itse hampaansa, tervehtii pyydettäessä kädestä pitäen ja kävelee omin avuin. Kaikin puolin hyvin kehittyävä keski-ikäinen!"

  VastaaPoista
 4. Niin, totta. Oishan se kivaa saada semmoinen kehupilvi vuosittain. Jos pitäis positiivisella asenteella mennä niin tykkäisin kyllä semmoisesta "Yllättävän virkeä nelikymppinen. Ryppyjä vain vähän, osaa edelleen käydä vessassa omin avuin. Puhe selkeää, runsasta, ääni kantava.":-)
  Mutta kyllä meille laitettiin Pakkauksen neuvolakorttiin esmes, että "pientä vatsavaivaa ja valvomista" (lue: karseaa huutoa, itkua ja piereskelyä) ja suositeltiin kantamaan lasta sylissä selkä vasten omaa vatsaa, kun oli hiukka ylijäntevä. Positiivisessa hengessä totta kai!

  VastaaPoista
 5. :D Todellakin aloitetta eduskuntaan! Työterveystarkastuksiahan tehdään, mutta ei niistä koskaan saa noin hyvää informaatiota ja niitä on liian harvoin. Paitsi kerran mulle sanottiin, että "kuulen ääniä, joita useimmat eivät kuulekaan".... Jälkikäteen olen alkanut miettimään, että tarkoitti ne siis mun kuulon olevan erityisen hyvä (ammatista huolimatta), vai kuulenko mä siis "ääniä".

  Mun kortista lukis muuten näin: "Perusterve 31-vuotias nainen. Kehitys ikätasolla: pukeutuu lähes aina sään ja tilanteen vaatimalla tavalla. Kokkaa ja pyykkää, lievää ylisuorittamista siivouksen suhteen. Tulee toimeen miehen ja lastensa kanssa. Aviollisten velvollisuuksien suorittamista voisi vielä harjoitella enemmän."

  Tota listaa olisi voinut jatkaa vaikka kuinka, mutta kun pitää olla lyhyt ja ytimekäs. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin tuo äänien kuuleminen on kyllä todella eksoottista! Kandeis ehkä varmistaa, kumpaa tarkoittivat: hyvää kuuloa vai psykoosia. Niillä kun on kuulemani mukaan vissi ero...:-DDD

   Poista
 6. Lukiskohan mulla, ikäisekseen(66 v) melko toimelias kuuleekin vielä ja pystyy oppimaan vielä uusia asioita, joten selviytyy tässä koneellistuneessa yhteiskunnassa. Kehittynyt hämmästyttävästi ottaen huomioon, että syntyessään kodeissa oli käytössä vain sähkölamput ja radio. Taantumista tapahtunut suorituspuolella, koska ostaa nykyään vaatteet kaupasta ja vaihtanut puikot ja langat muovikapulaan, jolla leikkii välillä parikin tuntia tuijottaen laatikkoa seinällä. Muutenkin havaittavissa taipumusta elää mukavuudenhaluisesti.
  Tyyliäsi ihaileva lukija

  VastaaPoista
 7. Aivan ihania Jonna ja Anonyymi (tyyliäni ihaileva lukija..kiitos!:-))!!! Tästähän sen näkee, että tilausta olisi. Pitäisköhän järkätä tänne joku kansalaisadressi? Mullakin voisi olla ainakin positiivisena se, että ajan myötä väistämättä kortissa todettaisiin "Kärsivällisyys äitiyden myötä lisääntynyt huomattavasti. Omaan napaan tuijottaminen vähentynyt kiitettävässä määrin." Mutta tuo laatikontuijottaminen on mullakin kyllä ikävä kyllä lisääntynyt. Ikääntymisen takiako?

  VastaaPoista
 8. Mutta oikeasti ihan mahti-idis! Kyllä mäkin tykkäisin käydä vuosittain kuulemassa jotain positiivista. Yleensä kun lääkärissä tulee käytyä lähinnä kivuliaiden peräpukamien tai jonkun muun yhtä ihanan vuoksi.

  VastaaPoista
 9. meillä työterveys on yhteydessä vuosittain sähköpostilla, sitten kun vastaat kyselyyn saat havahduttavan mailin tyyliin: "hei N. N. olet liian laiha, sinulla on riski sairastua osteoporoosiin, allaolevasta linkistä voit tutustua terveellisen ruokavalion perusteisiin. satunnainen tupakointi voi johtaa riippuvuuteen, allaolevista linkeistä näet miten tupakoinnista pääsee eroon ennenkuin se muodostuu ongelmaksi."
  jne.
  hienoa valistusta. kertakaikkiaan. tuntuu ihan kun susta pidettäis huolta.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi: no niin, kyllä tästä vielä eduskunta-aloite saadaan! Kaikki myötätunto peräpukamien johdosta, nimim kokemusta on.
  mauis: Ai hitto! Missä päin Suomea tuommoista tapahtuu!? Mieki haluan juurikin tuollaisia herättäviä lausuntoja - tosin kyllä olis vielä parempi päästä sinne neuvolaan ensin testattavaksi ja sitten saada tuommoinen lausunto.:-)

  VastaaPoista
 11. Keksit niin loistavan blogiaiheen, että tätä on jo kopioitu, tahallaan tai tahattomasti. Ehkä sitä on vain ilmassa? Projekti Mamma nääs.

  VastaaPoista
 12. Joo mie huomasin, että oli tullu samat mieleen. Mutta mullapa tuli ensteks. Ähä.

  VastaaPoista