sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Siivoton sunnuntai - ja liuta hyviä syitä

On sunnuntai ja perinteinen siivouspäivämme. Tänään ei sillä rintamalla ole kuitenkaan tapahtunut mitään.

Eikä tule tapahtumaankaan, mikäli se minusta riippuu. Nukuin huonosti, selkääni ja päätäni jomottaa, aivastelen tuhka tiuhaan - eikähän minua noin yleisestikään ottaen koskaan nappaa ruveta pölyrättiä pyörittelemään.

Aloitin päivän täydellisen tiedostomattomalla meduusan iskulla. Marssin silmät rähmässä ja tukka pystyssä keittiöön, jossa mieheni yritti taivutella natiaista syömään puuroa (ei onnistunut). Silmäni vaelsivat keittiön muovimatolla ja koin lämpimän läikähdyksen rinnassani, kun turhautunut siippani nosti naperon lattiatasoon.

Penska rupesi nimittäin heti siltä seisomalta raapimaan kasaan lattialla lojuvia mainoslehtisiä, pahvinkappaleita ja leluja ja rakentamaan niistä oman elämänsä Fort Knoxia. Ilahduin näkemästäni niin, että iskin kiinni olennaiseen ennen kuin ehdin edes ajatella sanoja, jotka virtasivat huuliltani:
"Kyllä se on hyvä ko meilä on tuota tavaraa lattialla. Nyt tuo yks ei tunge itteänsä ainakaan kaappeihin ja hyllyille."

Mieheni käännähti minua kohti ja aloitti ilkeän irvimisen. "Olipa HYVÄ alustus", totesi hän totesi. "Tuo tarkoittaa varmaan sitä, että tänään ei siivota", hän jatkoi. "Kiva kun on virikkeitä lapselle, niinhän? Tää oli aivan uutta. Myypä tuo idea äidilleskin (=siivousmaanikko)", kehtasi pahviaivopaviaani pilkata.

Kommenttini tuli täysin puun takaa ja jostain aivorungon ytimestä, mutta aloin mieheni ivan yllyttämänä (hän ei koskaan tule lannistamaan minua tässä aiheessa) miettiä syitä, miksi EI kannata siivota. Löysin monia. Osan olen teille varmasti edellisen blogini elämässä jo jakanutkin, mutta kuten kaikessa tärkeässä, kertaus on opintojen äiti. Tässä minun listani. Antakaa kuulua, jos jotain uupuu.

1. Paikat likaantuvat ja lattiatasot räjähtävät viisi sekuntia siitä, kun saat sen saatanan mopin kuivumaan (ainakin lapsiperheessä). Siivoamattomuus on siis fiksua ajankäyttöä.

2. Tulee ulkoiltua enemmän, kun pitää paeta gozillamaista kamavuorta. Kuntoa kohottavaa.

3. Siivouksen aikana tulee aina hiki. Ällöttävää.

4. Tavarat ovat helposti löydettävissä, kun ne makaavat keskellä a) lattiaa, b) pöytää, c) sohvaa, d) sänkyä. Käytännöllistä.

5. Parisuhde kukoistaa, kun ei tarvitse riidellä siitä, kuka imuroi keittiön. Sopusointua ylläpitävää.

6. Koko perheen vastustuskyky kasvaa. Terveellistä.

7. Lapsella ON virikkeitä ympäristössään, pölisipä mieheni mitä tahansa. Hänen ei tarvitse siis kiivetä pleikkarin päälle, keittiön pöydälle tai pujottautua sohvan ja patterin väliin, mikä on viimeisin suosikkiharrastus liian siistissä kodissa. Kehittävää - ja virikkeellistä.

8. Jää aikaa aivotyölle. Kuten esim. telkun edessä vihannesteluun ja Internetin ihmettelemiseen. Tokihan aivot pitää panna etusijalle lihaksiin nähden. Älykästä.

9. Ei tule tiskiä, kun kaikki on jo käytetty. Sama muki pikaisen huuhtaisun jälkeen huuleen, oli kyseessä sitten kahvi, mehu, kalja tai kaakao. Pelkistettyä ja karaisevaa.

10. Ei ne muutkaan oikeasti kuitenkaan siivoa. Paitsi silloin kun me mennään niille kylään.

Ugh, olen puhunut. Ja nyt: Lepoa.

1 kommentti:

  1. Ei stressiä, koska siivoaminen on yksinkertaisesti ärsyttävää.

    VastaaPoista