tiistai 26. maaliskuuta 2013

Mahdotonta mittarointia

Miten maailmassa mitataan kuume vajaa 3-vuotiaalta jästipäältä? Kertokaa jumalauta ja äkkiä, sillä minä en tiedä. Räkätaudin merkit ovat varmat ja käteenkin penska tuntuu välistä kuumalta, mutta mitään todellista tietoa ruumiinlämmöstä minulla ei ole.

Jos yritän klassista mittari pyllyyn -menetelmää, alkaa kersa karjua ja kiljua kuin pistetty sika, vaikka käsittääkseni tässä proseduurissa ei pitäisi sattua mikään. Ja kyllä, olen mielestäni tehnyt kaikkeni. Pannut rasvaa, laulanut hämä-hämä-häkit ja kala-Kalevit ja löpissyt paskaa niin, että sillä määrällä lannoitan pihan perennat tuossa kesällä (btw, minulle on edelleen arvoitus, mitä se perenna tarkoittaa, mutta semmoisia meillä pihalla kuulemma on). Kaikesta pirunmoisesta puurtamisesta huolimatta jää kuume luotettavasti mittaamatta, koska se helvetillinen huuto ja golf-pallon kokoiset kyyneleet saavat ruumiinlämmön nousemaan satavarmasti kohti kattoa. Oli kuumetta tai ei.

No sitten yritin mittari kainaloon -menetelmää. Vouhkasin suurin elkein "isojen tyttöjen kuumeenmittauksesta" ja siitä, kuinka Pakkaus saa vain istua äiskän sylissä ja katsoa Teletappeja.
Kaikki meni hyvin ja sain palkakseni vakuuttavaa nyökyttelyä siihen asti, kunnes aloin kohottaa kainaloa.

"EEEEIIIII! SATTUU!", alkoi penska ulvoa jo ennen kuin olin saanut kuumemittarin esiin kotelosta. Kun sitten sain ängettyä sen saakelin vehkeen paidan alle ja jonnekin kainalon tietämille ( = sankarteko vailla vertaa), ulisi sylissäni taas surkeista surkein rututurpa, joka kaiken lisäksi venkoili ja vääntelehti niin, että kuumemittari oli takuuvarmasti enemmän korvassa tai tai äiskän silmässä kuin kainalossa.

Suuhun tuolle mölyapinalle ei tietenkään mitään voi vielä tunkea - ja Omronin korvamittari - ÄLKÄÄ VITTU NAURATTAKO!

Olen itse kärsinyt juuri helvetillistä influenssaa ja yhden minuutin sisällä tämä viidenkympin luksussupermegaparasikinä-tuote on antanut tulokset 36,4 ja 37,2 astetta. Samaan aikaan klassikkomalli antoi monta kertaa illan aikana tuloksen 38,7 astetta. Luottaisin jälkimmäiseen tulokseen enemmän, kun sain tehdä ihan helvetisti töitä, että pystyin edes mittaamaan itseni saati sitten kohdentamaan katseeni tuloksiin. Joko korvamittari on täysi susi ja paska tai sitten minulla ja Pakkauksella on sellaiset jäähdytinkäytävät korvissa, että sieltä ei ruumiinlämpö puske lävitse.

Niin että mitä tehdään, häh?!

ps. Päivän keskustelu ja eksoottinen keittiöunelma:
Pakkaus: "Isi isi, nyt mennään keittämään!"
Isi: "Jaa mitä?"
Pakkaus: "Näitä oravia!" (kassissa nalle)
Äiskä (aina yhtä helvetin vitsikkäänä): "Jaa onpa hyvä! Mie oon kuullukki et niitä pirulaisia on täällä ihan liikaa!"19 kommenttia:

 1. En myöskään luota korvamittareihin tai muihinkaan, joissa on patteri. Perinteinen malli on luotettava!

  VastaaPoista
 2. Nolliksen logiikkaa:
  Jos potilaalta ei saa mitattua kuumetta sitomatta häntä kiinni joka raajasta, ei sitä voi olla kovin paljoa, jolloin ylimalkainen arvio perinteisellä äidinhuuli -testillä otsasta riittää. Jos taas kuumetta on paljon, ei ylläkuvatun kaltaista ongelmaa ole johtuen siitä, ettei ko. potilas jaksa taistella vastaan. Niin yksinkertaista se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuten pidä paikkaansa!
   Meil oli tyttö 40 asteen kuumeessa ja ei tietoakaan että olis paikallansa ollu.
   Hän oli sillon 3 vuotias ikiliikkuja.

   Tässä on "mallamoija" linkki:

   http://www.duodecim.fi/xmedia/duo/pilli/duo98451xx.pdf

   T. eräs joka seuraa blogiasi

   Poista
 3. Unikas: no ei tod. kannata luottaa - harkitsen vakavasti reklamaation tekemistä. Nollavaimo: totta helvetissä olet oikeassa - ja mie vielä ihmeissäni tän pitelemättömän taaperoni kanssa. Mutta kiva ois tietää vaikka se pyöris tuossa alta kolmekasinkin kun pitäis päättää lähteäkö pääsiäisreissuun vai ei. No tod. näk. lähdetään, kun voihan tuo muksu potea tuota räkätautia matkallakin. Eikähän mulla ole edes kuumetuloksia mihin vedota matkan perumiseksi.:-)

  VastaaPoista
 4. Meillä ei kuumeen mittaaminen myöskään onnistu kuin yhdellä tavalla. Ja se on silloin kun mukula nukkuu (ja kuumeessa tietty aikalailla alasti). Silloin vienosti nostat kättä, tuuppaat mittarin kainaloon ja toivot ihan helvetisti, ettei mukula herää siihen mittarin perkeleelliseen piipitykseen tuloksen valmistumisesta.

  VastaaPoista
 5. Ilman itkua ja taistelua ei selvitty meillä. Mutta muutaman kerran jälkeen mitattava alle 3-v tajus että jou, eihä tää oo mitään ja keskityttiin sitten lääkkeenotto-taistoon täysin, jo kuumeettomin, voimin. Mutta en suosittele alkajaisiksi sitä elohopeaista, vaan apteekin nopeinta kainalokeppiä!

  VastaaPoista
 6. Huh. Tätä lukiessa tulee mieleen ne 212 taistelua, jotka olen viime päivinä milloin mistäkin syystä käynyt poikani kanssa (edelleen siis samanikäinen kuin pakkaus)ja salaa haaveillut milloin mistäkin hyvin kaukaisesta matkakohteesta. Aivan helvetinmoisen morkkiksen saattelemana tietty, kuten kuuluu. Ainakin jos sinun kenttätutkimukseesi on uskominen.

  Meillä mittaus on ollut myös taistelua. Kerran sain ylipuhuttua niin, että otin hänet syliini halimaan ja samalla sitten varovasti kera rasvan sihtasin mittarin maaliin. Ei ollut ihan helppoa. Mutta tais lapsi olla aika kipee kun moiseen suostu. Toisella kerralla on mennyt videon voimalla ja oon luvannut olla ihan varovainen. Hurraa, onpa hyviä vinkkejä.

  Tulis jo kevät.

  s

  VastaaPoista
 7. K.Ärjyperä: ei herranjestas, miten en tuota ole koettanu? Tosin Pakkaus nukkuu usein täkki niskassa ja on kuuma jo siksi, mutta voisinhan mie ottaa sen prklen täkin pois vähäksi aikaa. Oon vissiin aina niin pyörryksissä omasta ajastani, että ei tuu mieleenkään kuumeenmittaus kesken päikkäreiden. Jälkeläisen tekijä: meillä on nyt käytössä sellainen elohopeaiselta näyttävä mutta elohopeaton lasimalli, arvaa pelkäänkö joka hetki että se on säpäleinä kainalossa? Meillä oli se muovitikkukin, mutta se hajosi. ehkä tosiaan kandee lähteä hakeen uutta sellaista.

  VastaaPoista
 8. eikös perenna tarkota monivuotista kasvia :)

  VastaaPoista
 9. Braunin korvakuumemittari on ollut paras ja erehtymätön jo 10 vuotta meillä. Mä tiedän, olenhan KOLMEN LAPSEN ÄITI! Omron on paska, ostettiin toiseks eikä ois kannattanu.

  VastaaPoista
 10. Ensiksi vastaus neuvojenpyyntöön: kokeilkaa mitata kuume ensin sun ja/tai miehesi kainalosta, sitten lapsen. Meillä toimi (otsamittarilla) tämä, ja kuumeen mittaamisesta tuli mukava tilanne. Koska lapsellanne on jo tuon verran ikää, ehkä lisämotivaattorina toimisi innokas tulosten vertaileminen? "Äidillä on lämpö hermosauhujen jälkeen enää 36,9, isillä 37,2. Mikäs Pakkauksella mahtaa olla?" :D

  Tää ei tietty auta teitä nyt tässä tilanteessa, mutta jos kainalomittarin käyttö on jatkossakin hankalaa, kannattaa harkita "otsa"kuumemittaria (http://prisma.s-verkkokauppa.fi/fi/prisma/beurer-ft45-otsakuumemittari). Se asetetaan ohimosuonen kohdalle ja tuloksen saa 7 sekunnissa. Mittaustulokset voi olla vähän alhaisempia kuin kainalosta mitatessa, mutta sen muistaen voi tulokseen lisätä desimaalin tai pari jos haluaa. Pääasia että mittaa aina samasta kohdasta, niin tulokset on vertailukelpoisia :)

  (Parasta tietty on jos uuden kuumemittarin ostaessaan mittaa sillä koko poppoolta normaalilämmön, niin on sit vertailukohta myöhemmin kipeänä saatuihin tuloksiin ja mahdollinen mittausvirhe tiedossa - mutta sen tekee kuka muistaa :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun siskolla on toi otsamittari ja se näyttää ihan horowitz-lämpötiloja. Luatan korvamittarissa siihen, että lääkäriasemallakin on samanmoinen Braun ku meillä! MUTTA kuka vittu himaoloissa mittaa tenavilta lämmön persreiästä, sehän suositellaan ammattilaisen tehtäväksi koska varsinkin liikkuvan lapsen kohdalla riski peräaukon ja -suolen vaurioon on merkittävä. Ja työntäkääpä mittari omaan aunukseen, onko kivaa onko!

   Poista
 11. Meillä kanssa tuo otsamittari oli asiaa tossa elämänvaiheessa. Eihän sillä mitä tarkkoja mittauksia saanut, mutta tiesinpä oltiinko alta kolmekasin vai yli kolmeysin. Muuten todellakin nukkuessa kai...

  VastaaPoista
 12. No, jos helpolla haluat päästä, niin tässä suunnitelma A:
  -aseta suklaamuna pöydälle
  -kerro jälkikasvulle, että sen saa avata HETI, kun kuume on mitattu
  -Mittaa kuume kainalosta

  Suunnitelma B:
  Anna olla...

  VastaaPoista
 13. Meilläkin on braunin korvamittari. Otat korvannipukasta kiinni, vedät hellästi korvakäytävän esiin ja sihtaat keskelle päätä, ei naamaa kohti. Toimii. Nimimerkillä helvetillinen influnessa x 5 juuri päällä.

  VastaaPoista
 14. Tunnustan, en ole koskaan tunkenut perinteistä kuumemittaria lapsessa mihinkään. Olen huono äiti, en mittaa kuumetta lapsen pyllystä (siis en mitannut edes, kun oli vauva). Meillä vannotaan korvakuumemittarin nimeen. Ihan helppoa sekään ei toki ole. Naksuttelen mittarista aina pari kolme lukemaa peräjälkeen, että tulee varmasti oikea. (Sehän mittaa väärin, jos ei osoita tärykalvoon päin.) Sitten mittaan vielä aina molemmista korvista, koska minä tampio en ole edelleenkään opetellut muistamaan kummassa korvassa oli se 0,5 C korkeampi lämpö (on mulla aavistus...ehkä).

  VastaaPoista
 15. Wandaben kanssa samaa mieltä: ei sinne anukseen! Neuvolassa mulle ainakin sanottiin että ehdottomasti ei pyllystä mitata kuumetta, kun siinä on liian suuri riski vahingoittamiseen.

  Onhan se hankalaa saada se kuume mitattua, meillä on kerran mennyt hyvin kainalosta, Maud istui kiltisti ja rauhassa isänsä sylissä. Onneks ei oo kuumetta usein... :D

  Onkohan meillä se Omron kans? Ainakin joku ihan paska korva- ja otsamittari!!! >:( Viis kertaa mittaat ja saat viis eri tulosta. Ihan mitä sattuu. Argh.

  Ei tästä kommentista ny mitään apua ollu...

  VastaaPoista
 16. Niin, se perennahan tarkoittaa monivuotista ruohovartista kasvia. Siis sellaista, jonka maanpäälliset osat kuihtuu pois syksyn tullen. Keväällä sitten pukkaa sieltä maan alta uutta samanmoista kasvia, kuin edelliskesänä juur siinä kohti kasvoi.

  VastaaPoista
 17. Kiitos rakkaat kommentaattorit. Kuten määrästä huomaa, tämä aihe on varsin kimurantti ja mieltäkuohuttava.:-) Olen kyllä sen verra pettynyt tuohon Omroniin, että jos uuden korvamittarin hankin, niin saavat sen saatana saman tien takaisin, jos ei pelitä. Ja kiitos kasvituntijat valistuksesta. Tämä on varmaan niitä asioita, joista minun täytyy vouhkata täällä blogissa ja pyytää vinkkejä puutarhurointiin. Tai siihen, miten rivarin pihaan luodaan kivipuutarha.

  VastaaPoista