perjantai 7. joulukuuta 2012

Jumalaton juoni tai kahvia kaksivuotiaalle

Meillä on perheessämme uusi perinne, joka pakottaa jokaisen itseään kunnioittavan mielensäpahoittajan tunkemaan seipään ellei jopa rautakangen  perseeseensä ja äkkiä ainakin. Juomme nimittäin viikonloppuisin aamukahvit - ja - tadaa - koko kolmihenkisen perheemme voimin.

Lapanen lähti moposta tuossa pari kuukautta sitten. Rajojaan koetellessaan Pakkaus päätti kokeilla kaiken muun spedeilyn ohella, mitä tapahtuu jos heittäytyy juomalakkoon. Yhtäkkiä oli ihan vitun jännää, kun sai möllöttää ruokapöydässä ja nyrpistellä maito-, mehu- tai vesimukille tai paiskata mukit permantoon, jos äiskä oli niin idiootti, että antoi kupin mukaan pöydästä lähtiessä. Yritin maanitella, rukoilla, uhkailla ja rähistä ilman mainittavaa menestystä. Vaihdoin  mukia kuppiin ja kuppia lasiin ja lopulta yritin houkutella jopa parhailla kristalleillani - aivan turhaan. Piltin suu oli ja pysyi supussa ja aukeni vain EI:tä ulistakseen, jos vein kupin/lasin liian lähelle. Joka yö heräsin sitten pari kolme kertaa siihen, että polvenkorkuinen paukapää vatkasi päätäni, repi korviani ja tukkaani ja mölisi: "Maitoa, äiti maitoa!"

 Kun olin viikon verran saatanan vihaisena kärrännyt leidille maitoannosta sänkyyn pikkutunneilla, sain todellisen neronleimauksen. Oli lauantaiaamu ja latasin kahvinkeitintä äärimmilleen, kun sattuneesta syystä vähän väsytti. Päätin pistää kovat piippuun. Filosofoin, että kun se kielletty hedelmä aina houkuttaa aikuistakin, niin miksei sitten maahisen kokoista mukulaa.  Johan tuo oli sumppia kärttänyt jo herra ties kuinka kauan ja rääpinyt pohjat kupeista heti jos vain silmä oli välttänyt.

Kysäisin siis viekkaasti lattialla leikkivältä naperolta: "Mitäs jos Pakkaus juo äidin kanssa kahvia?"

Siitähän ipana innostui. Hän pomppasi Stokkeensa suurin piirtein suorilta jaloilta.
"Pakkaus juo kahvia! Pakkaus saa kahvia! Pakkaus ja äiti juo kahvia! Kahvia!!", kakara kohkasi tohkeissaan ja minä kannoin kahvipannun suurin elkein pöytään. Kaadoin itselleni tavallisen kolmen desin alkupala-annoksen ja värjäsin setin maidolla. Sitten kaadoin kuolaavalle kaverilleni mukillisen maitoa, mutta seuraavaksi nostin kahvipannun mukin ylle ja lorotin siitä oscarsuorituksen arvoisin draamaelkein 1-2 tl kahvia maidon sekaan. 

Olisittepa nähneet sen hurmoksellisen kiihtyneen ilmeen lapsen kasvoilla! Oli kuin hyvä haltijatar olisi heilauttanut taikasauvaansa ja lapsi olisi hetken aikaa nähnyt elämänsä sellaisena kuin hän sen itse haluaisi olevan: täynnä kahvia, suklaata, piipaa-autoja ja taivaaseen kurottuvia karsean vaarallisia kiipeilymahdollisuuksia.

Minä siinä sitten kahvittelin kaikessa rauhassa, mutta Pakkaus holotti oman annoksensa sellaista vauhtia, että harkitsen vakavissani ottavani yhteyttä Guinnessin ennätysten kirjaan. "Lissää kahvia!", mukula mesosi jo alta puolen minuutin. Ja minähän annoin. Tällä kertaa lorautin maidon sekaan vain max. 1 tl, mutta se riitti vallan mainiosti. Ja taaskin kahvimaito katosi kuin kuppa Töölöstä.

Vaikka juomalakko hellitti aika pian kahvikekkerien jälkeen, olemme jatkaneet perinnettä ja istuimme eilenkin itsenäisyyspäivän kahvilla koko kööri. Ja koska Pakkaus tiivisti lämpöisen perhehetkemme ydinasiat niin hyvin, lainaan hänen viisauttaan näin lopuksi:
"Äiti juo kahvia. Isi juo kahvia. Pakkaus juo kahvia. Kahvi on hyvvää!"






15 kommenttia:

  1. Itsekkin olen tenavana juonut kahvia, sokerilla ja pullamössöllä höystettynä. Ja ihan hyvä minustakin tuli, kai...
    Kaikki keinot on sallittuja kun lapsi heittäytyy hankalaksi syömisen ja juomisen kanssa, sitä mieltä olen.
    Meillä jo esikoinenkin tietää että äidin lempipuuhaa on kahvin juominen. Varsinkin aamuisin, sillä muutoin tapahtuu kamalia.

    VastaaPoista
  2. Pitääkin kokeilla tätä vaikka heti huomenna! Meillä nimittäin pikku-a (kohta 1,5v) pyrkii aina syliin kun juon kahvia, ja on hörppinyt jokusenkin lusikallisen makeutusaineella (olen siis huono äiti) ja maidolla maustettua kahvia siinä sylissä leikkiessään... Joskohan tuo kahvilla maustettu maito maistuisi hänelle, sillä muuten on tosi huono juomaan maitotuotteita...

    VastaaPoista
  3. HAHHAAHHAAAA! Way to go!

    Kyllä me Mammat keinot keksitään, ei ne kersat tuommoseen kuole. Kokeiltu on: edelleen elossa 20, 18 ja 16v.

    Ja illalla puuroon voi sekoittaa jonkun pikku piltsun, niin nukkuu paremmin (Tiedoksi tiukkapipoille: tämä oli siis vitsi!)

    VastaaPoista
  4. Meillä myös tuo kyseinen juoma (juurikin noilla mittasuhteilla) on suuressa suosiossa. Sitä pitää aina saada, kun aikuisetkin juo kahvia mummolassa. Tosin vetäisi nappula hyvällä ruokahalulla naamaan myös ravintolassa tarjotun espressokarkin ja pyysi vielä toisen perään. Minä en niistä väkevistä kahvinmakuisista pastilleista todellakaan piittaa!

    VastaaPoista
  5. Mikä noilla pienillä onkin sen kahvin kanssa! Meillä ei edes juoda kahvia kuin seurajuomana ja silloinkin vain mies eli ei mikään jokapäiväinen homma. Silti suunnilleen siitä asti, kun käsi on vähääkään totellut, on ipana sylistä kurkotellut kahvikuppia. Meillä kyllä maitoa menee parhaimmillaan litra päivässä, mutta täytyy kokeilla kahvitipan kera jos joskus hankalaksi heittäytyy :)

    VastaaPoista
  6. Meitä on siis monia, jotka neuvolat varmasti toivottavat hornan tuuttiin. Hyvä niin, näin yhdessä ei voi potea edes huonoa omaatuntoa.:-) Ja Entinen sadan kilon keijukainen: kokeile nyt ihmeessä. Alkaa juomapuoli luistaa satavarmasti! Ja veteen loraus coca-colaa, tämä on mieheni versio samasta juonesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin, eikä toimi sillä taitaa olla neiti päässyt jo vahvemman kahvin makuun... :( Tänäänkin aamulla dippasi innokkaana lusikkaa mun aamukahviin ja nuoli puhtaaksi...

      Poista
    2. Voi ei! Mutta ota käyttöön jokin muu yhtä tehokas ja kielletty. Kuten tuo coca-cola tai Dr. Pepper.

      Poista
  7. Makin join kahvia jo aika minikokosena, olin isoaidin hoidossa ja sen kanssa juotiin aina iltapaivakahvit, sen lisaksi juotiin valilla ykköskaljaa pullollinen puoliksi, olen kasittaakseni suht normaali etta toi pliisukahvi ei tunnu edes kovin rankalta. Taalla mualimalla lapset alkaa aika pienena jo monissa perheissa kiskoa pliisua teeta kuten tapana on.

    VastaaPoista
  8. Hei, ihanaa :) Minä, 36v. äiti olen myös aloittanut kahvinjuonnin 2-vuotiaana. Puoli kuppia kahvia ja puoli kuppia maitoa joka ikinen viikonloppuaamu. Kyllähän kaverit ala-asteella ihmettelivät, kun sain kahvia, mutta toisaalta olin jo "tosi kokenut", kun murkkuikäisenä muut aloittelivat tutustumisen tuohon nautintoaineeseen. Eihän tuo sinällään mikään ihme juttu ole - Isäni lapsuusaikoina lapset tosiaan joivat aamupalaksi pullamössöä (=kahvia, maitoa, pullaa kupissa sekaisin).

    Minun lapseni (3 ja 6) eivät harmikseni ole asiasta kiinnostuneita, vaikka olen välillä tyrkyttänytkin ;)

    Ei huonoa omaatuntoa siis ja jouluna kanelia joukkoon :)

    VastaaPoista
  9. Ha-haa, ihan loistavaa! Minäkin olen juonut itse kahvia 4-vuotiaaksi saakka, mutta sitten tuli stoppi (en kyllä tiedä/muista miksi, pitäis varmaan kysyä äidiltä). Kai kahvikiintiöni tuli tuolloin täyteen, sillä nyt päälle 3-kymppisenä en voi sietää kahvin makua ja olen aivan täysin teeihminen.

    VastaaPoista
  10. Kiitos, olen blogisi avulla huomannut, että mullakin on läskien alla jotakin kiinteämpää lihasta, jotka kihelmöivät (no oikeasti ne huutavat käyttämättömyyttään) ärsyttävästi naurukohtausten aikana.

    Rauhallisia kahvitteluhetkiä :D

    VastaaPoista
  11. Petra, Anonyymi ja Nannukka: Mulle on mummo tuikannut ensimmäisen teelusikallisen mustaa kahvia kuulemma suuhun jo 3-kuisena..:-) Ja kahvia olen juonu niin kauan kuin muistan, justkin mummolassa. Luppakorva: tervetuloa ihmettelemään yhdessä näitä kasvatuksen kummallisia kuvioita. Toivottavasti viihdyt jatkossakin.

    VastaaPoista
  12. Meikäläinen sai pienenä kahvin sijaan "hopeateetä", eli lämmintä vettä + maitoa ja sokeria. Olihan se niiin hienoa kun sai istua samassa pöydässä aikuisten kanssa, syödä pullaa ja saada ihan HOPEAteetä x)

    VastaaPoista
  13. ou jees, muistan tuonkin. Mummo joi hopeateetä aina välissä ja me kans. Olihan se komeen kuuloista!

    VastaaPoista