torstai 22. toukokuuta 2014

Salaperäiset sukupuoliasiat

Olen nyt räpistellyt pian päättyvän työsuhteen viimeisten velvoitteiden ja työnhaun ristiaallokossa ja sitten käynyt vielä "pienellä" perhekiertomatkalla Koillis-Unkarissa.

Loma oli tietysti mahtava, mutta kajahtanut kun olen, en osannut rauhoittua sielläkään vaan tungin oman ja perheeni turvat kaiken maailman nähtävyyskohteisiin. Paras tuliainen oli ehdottomasti Hortobagyin pusta-arolta ostettu lehmän sarvi. Siihen kun puhaltaa, niin turahtaa koko naapurustolta paskat housuun ja uskoo koko kuppikunta, että olen roudannut takapihalle kokonaisen sonniseurueen perennoihin paskomaan.

Kuukausia kestäneen aivomyrskyn ja ylivireyselämän kestäisi kuitenkin vielä mennen tullen ja palaten, ellei Pakkaus olisi päättänyt alkaa tiedostavaksi nuoreksi ja esittämään aina vain vaikeampia kysymyksiä. Kysymysten ykköseksi on nousemassa lisääntyminen ja sukupuolierot.

Siinä on sitten kiva jostain työhaastattelusta tai paskapalaverista tullessa aloittaa ilta-analysointi teemoista "Äiti, mistä vauva tulee?", "Äiti oonko mää ollu vauva?", "Äiti miks mää en oo enää vauva?"

Kun yritän selvittää nelivuotiaan sielunmaailmaan eläytyen, että vauva tulee äiskän mahasta, seuraa tiukkaa tuijotusta ja kysymys: "Mut mistä se sinne on tullu?"

Tähän asti olen jankuttanut niin kuin oma äitini aikanaan, että "Lensit sieltä pilven päältä äitin massuun", mutta mokoma humpuuki ei tunnu aivan enää tyydyttävän innokasta biologia, vaikka herättääkin aina suurta hilpeyttä. Täytynee alkaa tarinoida siittiöiden uimakilpailuista ja palkintona kohdussa pönöttävän munasolun tyynestä odotuksesta.

Ja sitten ne sukupuolierot. Melkein joka päivä minulta vaaditaan kesken maidonkaadon, iltasadun tai aamuriitelyn aivan mahdottomia:
"Äiti miks mulla on pimppa?"
"No kun sie oot tyttö."
"Jaa. Onks pojillaki pimppa?"
"Ei."

Kun en jaksa alkaa selittää asiaa tarkemmin, kysäisen Pakkaukselta:
"Mikähän niillä olis?"
Ja tokihan tylleröllä on vastaus valmiina.
"POIKIEN PIMPPA, HAHAHAHAAA!"
(Sitä en kyllä ymmärrä, miksi pitää kysyä, jos asia on selvä kuin pläkki.)

Ja samaa rataa jatkuu loputtomiin:"Äiti miks on poikia ja tyttöjä?", "Miks mää oon tyttö?", "Ooksää äiti tyttö?", "Äiti miks sulla on tissit?", "Äiti onks mulla tissit?", "Äitiiiii! Isillä ei oo tissejä!"

Koska Pakkauksen mielestä on myös tärkeää varmistua, että Pakkaus on ja pysyy tyttönä, täytyy säännöllisin väliajoin tehdä pimppatarkastus, johon liittyy helmojen nostelua tai housujen laskemista ja jopa pimpan estotonta kaivelua missä vaan. Selitä siinä sitten keskellä Siwaa, että "Käsi pois housuista", kun saat niskaasi taas sen saman saatanan kysymysten sarjatulen.

Nyt vetoan taas teihin viisaampiin ja kokeneempiin. Pitääkö tuolle jästipäälle jo antaa kirja "Näin tehdään lapsia", jonka ystäväni 20 vuotta sitten vitsinä minulle ostivat. Minä kun olen luullut, että se on enemmänkin suunnattu 6-7-vuotiaille eikä hädin tuskin 4-vuotiaalle utelikolle. Vai alanko vain tosiaan höpöttää biologisia erityistermejä, jotka liittyvät munasolun hedelmöittämiseen? Se olisi kyllä sillä tavalla mielenkiintoinen vaihtoehto, että Pakkaus laatisi siitä satavarmasti oman jännittävän tarinansa ja jakaisi sitten viisauttaan koko tarhan taaperokunnalle. Mutta kysymyksiä se tuskin tyrehdyttäisi.

16 kommenttia:

 1. Jospa laittaisit pakkauksen katsomaan Olipa kerran elämän. Kaverini teki sen ja se oli toiminut. Ajattelin tehdä saman kun muksu tulee samaan ikään. Muistan sen kun itse lapsena katsoin sitä. Se selvensi tosi paljon asioita. Kysymyksiä varmasti tulee lisää. Mut mun siskonikin sanoi et seon helpompaa kun puhuu asioista oikealla nimillä. Ei nyt ihan tarkasti kannata kertoa, mut kummiski naperot ymmärtää todella paljon asioita ja on fiksuja et jos huijaa.

  VastaaPoista
 2. Tais olla jostain oppaasta bongattu selitys, minkä muistan äitini antaneen pikkuveljelle hänen ollessaan tossa kyselyiässä. "Iskällä on vauvansiemen ja se sitten laittaa sen vauvan siemenen äitin mahaan, missä siitä kasvaa vauva." Ihan käypä selitys, ellei muksu keksi kysyä _miten_ se siemen sinne mahaan saadaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tähän asti kelvannut tämä vauvasiemen selitys. Ja ollaan päätetty vastata niin kuin asiat on, aslusta asti, sitä mukaa kuin lapsi kysyy, ikätaso huomioden. koskaan ei ole haikaroista ja pilvistä selitetty. Pari viikkoa sitten tuli se seuraava kysymys: "Mistä reiästä se vauvasiemen on sinne mahaan päässyt?" Ja sitten kaivettiin taas vauvakirja esiin, käytiin läpi naisen anatomiaa, kohtua ja kohdunkaulaa ja reittiä josta vauvasiemenet mahaan kulkeutuu. Toivottavsti tästä avoimesta puhumisesta syntyy myös seksin ja seksuaalisuuden anssa tulevaisuutta varten avoin asia, josta voi vanhempien kanssa puhua koska vain. Nyt siis ollaan täsä. Vastataan taas lisää, kun seuraava kysymys tulee. (Lapsen ikä 4v)

   Poista
 3. Olipa kerran yksi tuttu tyttö, joka 4-vuotiaana käytti the areasta nimitystä Genitaalialue. Meni kaffet väärään kurkkuun. Mitä jos aloittaisit oikean termistön käytön?

  VastaaPoista
 4. Ou jee, sama meilläkin. Viimeksi eilen Pikkumies kyseli mm. että miten tytöistä tulee äitejä ja miten hänestä tulee isää. Että kuinkahan nuorena se ehkäisyvalitus pitäisi sitten oikein aloittaa, etten huomaa itse olevani mummo jo reilu nelikymppisenä...?! :/ Itse olen päättänyt ulkoistaa kaiken navan alapuolelle sijoittuvan valistuksen miehelleni, jolla pitäisi kyllä olla vastaukset jo valmiina (terveystiedon opettaja) ja itse poistun takavasemmalle. Ystäväni muuten vastasi kaikkiin lapsen kinkkisiin kysymyksiin aina samalla tavalla: "Äiti ei nyt tiedä, mutta tarhantädin kyllä varmasti tietää". ;)

  VastaaPoista
 5. Meillä oli sellainen lastenkirja "meille tulee vauva" ja sitä nuo pojat lueskeli innolla kun olivat pieniä.

  VastaaPoista
 6. Oma tyttö kyseli nelivuotiaana, että "äiti mikä tämä nappi täällä pimpissä on?" Mukavaa kun nuo kysymykset tulee aina ihan puskista... :D
  Systerin 6 vuotias poika käyttää omista poikaosistaan sanaa "herkimmät". Meinaa aina tee mennä väärään kurkkuun, kun tulee puheeksi...

  VastaaPoista
 7. Tuo ikä on niin hulvatonta-kaikessa rasittavuudessaan :D Veljenpoika saman ikäisenä kerran tuli itkien yöunilta alakertaan ja kysyttiin mikä on hätänä, niin poika esitteli pippeliään ja kyseli mikä se on, onko hän kipeä.

  VastaaPoista
 8. Voi elämä, kiitos tarinoista.:D Muistan kun eksäni kertoi, että ei itse muista, mutta äitinsä oli kertonut, että kerran hän oli itkenyt kuulemma sängyssä joskus nelivuotiaana ja äiti oli rientänyt paikalle. Pippeli oli ollut "seisonta-asennossa" ja poikaparka oli sitä parkunut. Äitinsä oli siihen sanonut, että "Kyllä se kohta pois menee". Poikanen siihen oli parkunut, että "Kun mää en haluu et se menee pois!":DDDD Mutta tuo kyllä on kätevä keino, että ulkoistaa valistamisen ammattilaiselle. Ehkä miekin lähden sille linjalle. Tulee koulutetun ihmisen oikeat jutut.

  VastaaPoista
 9. Lähisukulaiseni käveli suoraan ansaan poikansa viis vee esittäessä kysymyksen "Isi, onko tytöillä kassit?" Se ihmetteli, että mistä kasseista (kauppakasseista?) se nyt puhuu ja kysyi, niin kaveri vetäisi omansa reteästi esille: "No, tällaiset kassit!" :D

  VastaaPoista
 10. Kiitos päivän nauruista. Pikkujätkällä oli homma hallussa!:D

  VastaaPoista
 11. Mä olen kertonut kohta-neljävuotiaalle aika avoimesti, miten lapset syntyvät. En oikein edes tiedä, miksi niin ei pitäisi tehdä? Kun hän on nyt löytänyt kaksi kuulaa "kasseistaan" ja ihmettelee, mitä varten ne on, olen kertonut. Meillä on myös kiva kirja "mistä lapset tulee". Oma äitini valisti meitä aikanaan, kun tulimme kotiin päiväkodista ja teimme käsimerkkejä. Hänelläkin taisi olla kirja apunaan ja en muista ahdistuneeni siitä mitenkään...
  Häntä harmittaa nyt jo kamalasti, että hänen vatsassaan ei voi kasvaa vauvaa. Voi toista. Tää kysymys on mulle paljon hankalampi kuin se, mistä lapset tulee...

  VastaaPoista
 12. siis poikaani harmittaa, että ei voi tulla raskaaksi

  VastaaPoista
 13. :D Huolensa kullakin! Joo, kyl mieki taidan puhua ihan asiaa kun keksin sopivan tavan...:)

  VastaaPoista
 14. Minusta tää on tosi hyvä kirja: http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9513131270
  Ostettiin tuo kun odotettiin kuopusta ja esikoinen oli 2v. Siitä ollaan katsottu ja vastailtu aina tarvittaessa. ihan kannesta kanteen sensuroimatta ei olla vielä kirjaa luettu, vaan odotetaan tosiaan että lapsi itse ensin kyselee. :)

  VastaaPoista
 15. Kiitos vinkistä - ja kyl miekin oon aatellu, että rauhallisesti eteenpäin. Tänään on Pakkaus ihmetellyt, miksi pojilla on pippelit, kun oli vähän vanhempien serkkupoikien kanssa saunassa…:)

  VastaaPoista