tiistai 26. helmikuuta 2013

Lahti - tositurismin hiomaton timantti

Koska blogini on äitiys- JA lifestyleblogi, päätin laajentaa repertuaariani myös perheellisten matkailuvinkkien puolelle.

Ensimmäiseksi kerron kohteesta, jonne ei oteta lapsia mukaan. Sinne lähdetään rentoutumaan romanttisesti puoliskon kanssa taikka remuamaan raivokkaasti akkojen/ukkojen kesken. Se on paikka, josta en koskaan tunnu pääsevän pois, vaikka en ikinä sinne uskonut edes joutuvani.

Kyseessä on tietysti suomalaisen turismin hiomaton timantti, jonne jokainen itseään kunnioittava tosituristi tulee. Mutta muistakaa: ei lasten kanssa, ei ei. 

Kyseessä on tietysti rakas kotikaupunkini Lahti. Kun lähdet suunnittelemaan matkaa Lahteen (ja totta kai sinä sen teet), sinun täytyy ymmärtää, että Lahdessa kyse ei ole rakennuksista ja museoista. Tämä kaupunki on mielentila. Sitä, mitä se sisällään pitää, ei ennalta voi arvata; sen voi vain kokea. Muutaman suuntaa-antavan vinkin osaan tässä nyt kuitenkin antaa, koska olen täällä jo viisi vuotta tupeksinut.

Aivan ensimmäiseksi tulee huomioida Lahden kaupungin oma erityinen erikoisluonne, jota en ainakaan täällä Suomessa ole muualla tavannut. Täällä on nimittäin pakko - toistan PAKKO - urheilla.

Tiesin tietysti tänne muuttaessani, että Lahti on urheilukaupunki, mutta en sentään uskonut, että minunkin läskiperseeni ruoskittaisiin armotta liikkeelle, vaikka kuinka yrittäisin piilottaa sitä sohvanpehmusteisiin.

Kaikki tapahtuu hyvin hienovaraisesti. Kukaan ei tule kotoa/hotellista juoksulenkille raahaamaan ja ratsaamaan, onko kaapissa kahvakuula ja punttivehkeet. Ei tarvitse. Tässä saatanan kaupungissa ei nimittäin voi kävellä edes kahdensadan metrin matkaa kauppaan ilman, että vastassa on vitunmoinen vastamäki. Armoa ei anneta edes keskustassa tupeksivalle turistille. Koko kaupunki polveilee täynnään jumalattoman jyrkkiä mäkiä meni minne hyvänsä.

Urheilupakko pätee siten kaikkiin: nuoriin ja vanhoihin, äiteihin ja tyttäriin - ja jopa invalidiraukkoihin. Tämä on ensimmäinen syy jättää ne kersat, kärryt ja kaukalot suosiolla kotiin. Jos et ole kehittänyt kuntoasi lahtelaisiin standardeihin (= kamelin kestävyys + gepardin räjähtävä voima), joudut varustautumaan penskojen kärräämiseen vuorikiipeilijän vermeillä, koska joka mutkassa kärryt uhkaavat karata käsistä ja kersa kieriä kenturalle.

Aloitatte siis puolison tai akka-/ukkoporukan kanssa nähtävyyksistä. Ensin hilpaisette esmes ihailemaan Eliel Saarisen suunnittelemaa kaupungintaloa. Siinä polttelevat jo pohkeet kivasti, kun kiipeää katsomaan rakennusta joka erehdyttävästi muistuttaa Helsingin rautatieasemaa. Kun olette töllistelleet kaupungintaloa tarpeeksi (kunnianhimoisemmat voivat kiivetä vielä pienen kivan ekstramäen Radiomäen maisemiin ja museoon), onkin vuoro pyrähtää toista arkkitehtuurin helmeä ihailemaan.

Siitä sitten vaan Alvar Aallon mäen päälle (!) suunnittelemaan Ristinkirkkoon. Hanuri huutaa ja pohkeita polttaa kun punnerrat perkeleen jyrkkää alamäkeä ensin alas ja kapuat sitten taas kivan pikku kukkulan päälle. Onneksi kyseessä on Herran huone: se on päivisin auki ja siellä on viileä vetää henkeä ja kuivatella hikeä.

Tämän jälkeen on peruskulttuurisetti keskustasta hallinnassa ja aika shoppailla. Kun pikkukauppoja lähdet etsimään, pääset taasen puskemaan ylämäkeen pitkin Rautatienkatua olipa hakusessa sitten ämmien rytkyt tahi lastenkengät. Jos painat Vuorikadun risteykseen asti, pystyt bongaamaan myös ne kuuluisat hyppyrimäet.

Tässä vaiheessa et taatusti enää ihmettele, että ne järjestävät täällä jos jonkinmoisia Salpausselän sessioita ja Finlandia-hiihtoja. Miksipä ei? Kun kunto on koko kaupungilla pakosta rautaa, niin johan sitä on kiva kirmata pitkin metsiä ja ottaa miehestä mittaa.

Koska urheilu luontaisesti vie niin vakiasukkaalta kuin vierailijaltakin aluksi kaiken huomion, vie vähän aikaa huomata, että on täällä sentään kyldyyriäkin tarjolla. Satamassa sijaitsee Sibeliustalo, jossa pidetään konsertteja. Kun emme vielä asuneet Lahdessa, erehdyimme kerran pari siellä vierailemaan, mutta nyt olemme keskittyneet ihailemaan konserttitaloa ulkoa päin kuten todellinen kanta-asukas tekee. Sibeliustalon sijaan olemme suunnanneet ennemminkin sinne satamaan. Tämä on toinen hyvä syy tuupata ne tenavat mummolaan tai muualle mukavaan yökylään.

Satamassa on kesäisin kivoja kaljalaivoja ja paaaaljon punaniskaista porukkaa, jolta on unohtunut arskarasva kotiin, mutta jota se ei yhtään haittaa (= promille >1). Varmiten mukaan tunnelmaan pääsee ja aidoimman kulttuurielämyksen saa, kun kauniina kesäpäivänä lähtee ensin parin tunnin Vesijärven risteilylle sieltä satamasta n. klo 10-12.

Siinä paatissa voit nauttia nestemäisistä luonnonilmiöistä sekä visuaalisesti että oraalisesti. Suosittelen hyödyntämään molempia mahdollisuuksia. Selvinpäin kyydissä voi käydä niin, että jäävät maisemat huomaamatta, kun paikallinen Pena yrittää ympäripäissään yli laidan ja eksoottisempi Ivan esittelee keinuvassa kapyysissä Venäjän maan iskelmiä keinuvin lantein.

Laivalta on sitten kiva jatkaa ankkuroituihin anniskeluravintoloihin ja suhata siitä sitten (kun niska on saanut oikean palaneenpunaisen sävyn) keskustan kuppiloihin. Ja niitä on monta! Talvisaikaan aloitat tietysti jo suoraan citystä, mutta lupaan, että menoa se ei haittaa.

Ensinnäkin, unohtakaa Teerenpeli, se on vain sivistynyttä leikkiville nirppanokille. Parasta Lahtea tarjoavat boheemihko Hiidenkivi (erinomaista kaalilaatikkoa!) legendaarinen Tirra sekä pettävän rajun vaikutelman antava Pitkä Pub. Huom! Älä säikähdä Pitkän edessä parveilevaa pelottavannäköistä alkuasukaskuntaa. Se on harvemmin vaarallista niskatukasta, farkkutakista ja vankilatatskasta huolimatta - siis jos sille ei ala ehdoin tahdoin vittuilemaan.

Kun sitten lopulta olet päissään kuin käki ja juossut kaupungin miljoonia mäkiä ylös ja alas - ja kuluttanut siinä sivussa vähintään 2000 kilokaloria - , on aika löytää asiallista syötävää.

Kunnollisia ravintoloita Lahdessa on kokoon nähden hyvin vähän - 3-5 laskutavasta riippuen. Roskaruokaa sen sijaan riittää pilvin pimein! Tähänkin annan aito-lahtelaisena salaisen vihjeen: älkää syökö keskustassa.

Jos on aivan pakko, menkää Pulcinellaan pizzalle (sikapieni lafka, mutta paremmat pizzat kuin Mamma Mariassa, jonne kaikki aina änkevät) tai käyttäkää extreme-nähtävyyskortti: vain parin pikkumäen päässä (helppo nakki jo tässä vaiheessa) sijaitsee Ararat. Siinä kebabia lappaessa voi ihmetellä ympäristöä, jossa Cannonballin porukka järjesti surullisenkuuluisat pizzeriamurhat.

Todelliset herkkuhelmet löytyvät kuitenkin siis keskustan ulkopuolelta. Uskaliaimmat suuntaavaat pahamaineiseen Liipolaan ravintola Tähteen, josta löytyy myös jatkoremupaikkaa vaativaankin makuun. Kesympää kulttuuria hakevat tyytyvät Saksalan pizzeriaan, joka on lahtelaisen mittapuun mukaan melkein keskustassa pienen kevyen kävelymatkan päässä (20 minuuttia ja vain kolme vitunmoista vastamäkeä).

Jos olet sitten tiistai-iltana siinä kunnossa, että sinun on pakko huutaa, karjua ja ulista kielellä, jota muut suomalaiset eivät ymmärrä ja suunnittelet ostavasi Pelicansin kausikortin ja salihousut, olet onnistunut kaivautumaan todelliseen lahtelaiseen mielenmaisemaan - ja alkanut puhua ja ajatella lahtea.

Tähän jos kykenet heti ensimmäisellä kerralla niin onneksi olkoon ja tervetuloa asumaan. Muistat vain sitten, että jos sinulla on sitä perhettä, niin ei ole sopivaa puhua lahtea perheen kesken. Se kieli kuuluu vain vanhemman vapaailtoihin (lue: kulttuuririentoihin). Ja hankit sitten varmuuden vuoksi kuitenkin alkumetreille ne vuorikiipeilyvehkeet ja parit kypärät kakaroille.

ps. Kukaan ei ole pyytänyt mainostamaan. Minä teen sen ihan ihan itte ja omaksi huvikseni.


77 kommenttia:

 1. Todella eksoottista! Sait minutkin kiinnostumaan. Ehka seuraavalla Suomen reissulla visiteeraan Lahdessa, jossa en muuten ole ennen kaynytkaan.

  VastaaPoista
 2. Ensi kesälomalla siis Lahteen! :D

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä! Paljasjalkaisen lahtelaisen mieltä lämmittää. Jos mäkien kiipeilystä ei ole ylläolevalla ohjeella saanut tarpeekseen, niin suosittelen kävelyretkeä Anttilanmäellä, jossa on muuten hirmu kiva lähiöbaari: välillä siellä on livebändejä soittamassakin.
  Lounasravintola Mänty Hennalassa tarjoaa muuten hyvää ruokaa ja siinäpä voi vielä samalla katsastaa -toistaiseksi toimivan- varuskunnankin. Jos sitten illalla vielä menojalka vipattaa, niin tuon Tirran vieressä kannattaa tarkastaa Torvi (jo 40 vuotta muuttumattomana säilynyt lahtelaisten musiikkiolohuone)

  Terveisiä Lahteen!
  -Annu

  VastaaPoista
 4. Lahden puhumisesta tulikin mieleen, että siitä olisi kiva lukea tuollaisen sanavalmiin ulkopaikkakuntalaisen analyysi. Jos nyt näin toiveita saa esittää. Ja vaikka ei saisi, niin esitän. :)

  VastaaPoista
 5. Ai kamala! :D
  Porissa taas en muista nähneeni ainuttakaan mäkeä!

  VastaaPoista
 6. Tarja ja Räväkkä: juu tää on ihan ehdoton piilohelmi Suomessa, tervetuloa! Ja kuntokin kohenee satavarmasti. Anonyymi Annu: Anttilanmäki on tosi hieno, mutta sinne voi eksyä! Ei kannata turistin eka kerta yrittää, kun on monta mäkeä ja samannäköistä vanhaa taloa vieri vieressä. Huonompikuntoisella tulee pian itku silmään. Päivänkakkara: Ehkä mie joku kerta laitan pienen sanakirjan, kun olen taas harjoitellut huolella jaloa lahdenpuhumisen taitoa.:-) Ulmai: Niin se on, rannikkoseudulla se kärryttely on tasan varmaan helpompaa. Mutta otan nämä arjen haasteet vastaan kuin nainen - ja pakkourheilen kun pakko on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mainiota, sen tekstin tulen varmasti lukemaan :) Sen kielilläpuhumisen voi täällä meillä aloittaa alkeista; "kun olen taas harjoitellut huolella jaloa lahenpuhumisen taitoa". Unohtakaa siis alkuunsa kaikki d:t, niin kaikki oikeesti luulee että ootte Lahesta ja voitte rauhassa kulkea käet taskussa.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 7. Mieletön postaus! Paljastan tässä karmaisevan tosiasian: syntymäkuntani on Vantaa, ja olen viettänyt ko. pläntillä ihan huomattavan osan elämästäni. En silti pystyisi hehkuttamaan yhtä suurella intensiteetillä kuin sinä omaa kotikaupunkiasi. Olet selvästi kotiutunut hyvin - ehkä jopa löytänyt henkisen kotisi? ;-)

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Voi Vantaahan on täynnä uskomattomia mahdollisuuksia, kuten se Vantaanjoen koski, melontahommat, kuuluisat Korso/Koivukylä ja Tulisuudelma.:-DD Lahti on kyllä yllättävän lähellä sydäntäni, vaikken paljasjalkainen olekaan - vitunmoiset vastamäet kompensoi kauniit järvimaisemat ja asennekulttuuri...

  VastaaPoista
 9. ihana lukea armaasta kotikaupungista räväkkä ja osuva kuvaus! Ravintoloista kannattaa ehdottomasti kokeilla Toroa (ei sitä sokkarin kulmalla olevaa) ja välttää tähtipizzeriaa.. tai välttää pizzan hakemista paikan päältä.. Kerran sen tein ja minulle tarjoitliin pizza karvaisen rekkamiehen hymyn kera. Bon apetit! Dalaman löytyy Joutjärven kirkon liepeiltä.. se on sen sijaan oikein oiva mesta ;)

  VastaaPoista
 10. Toro kuuluu siihen minun 3-5 kunnolliseen ravintolaan. Pihvit ovat loistavia ja palvelu älyttömän hyvää. Tähdestä minulle on aina tuotu ruokaa, joten en ole päässyt ihailemaan maisemia. Eikähän tuo nyt niin suuri synti ole, jos se karva pysyy siellä perseessä eikä tunge pizzaan. Kiitos Dalaman-vinkistä, tämä oli minulle aivan uusi ravintolasuositus!

  VastaaPoista
 11. Puhua lahtea...ai peijuuna että särähtää kielikorvaan. Eikös siellä sanota "taakke"? Jos ei niin anna mun ainakin luulla että sanotaan.

  Ikiaikoihin maailman eniten hirveimmäinen sana on "taakke"! Sen kun kuulee, on aika poistua takavasemmalle ja pikkasen livakasti vieläpä, muuten on sanojalla mustaa silmää ja pahaa mieltä tarjolla.

  -Eräs Jii

  VastaaPoista
 12. Mie en oikein tiedä, mitä viralliseen lahden murteeseen kuuluu, kun en täältä päin ole, mutta voipi hyvin olla että sanovat "taakke".:-) Varmuuden vuoksi kannattaa tarkistaa ennen kuin tulet tänne, ettei käy lahtelaisille huonosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D no ei se aiheuta ku akuuttia sikotauti-infektiota ja käsivarren ojentajalihaksen vapinaa vain. Kiitos mainiosta tavastasi kirjailla elon mutkat suoriksi.

   -Eräs Jii

   Poista
  2. Kyllä, Lahdessa sanotaan "taakke"

   Poista
  3. väärin, LAHESSA sanotaan taakke.

   Poista
  4. Väärin, se on LAHES! ;)

   Poista
 13. Tosta murteesta..
  Sanoja mitä tässä nyt äkkiseltään tulee mieleen; taakke, linkku (=linja-auto, bussi), sit joku voi sanoo esim. "jaadaan nää karkit" (=jaetaan karkit, ite käytän aina tota jaadaan niin piti hetken miettiä että mites se nyt sitte muuten meneekään:D).
  Tää teksti on ihan mahtava! Vaikka lahessa (joo ja lahtelaiset sanoo aina et ne on lahest EI LAHDESTA!!) on moni asia ihan perseellään niin on tää kaupunki muuten ihan kiva :)

  Terveisin 15 vuotta lahessa asunu.

  VastaaPoista
 14. HAHAHAHAHAH! Kiitos päivän piristyksestä! Tämä oli ihan huippu! t. Lahdessa kohta 7 vuotta asunut itäsuomalainen :D

  VastaaPoista
 15. Lauraa: mulle tuo jaadaan oli aivan uutta tietoa - en kyllä olis ymmärtäny, jos olis tullut ilman selitystä vastaan.:-)
  Laura: Kiitos!:-) Ja ole hyvä. Kärsitään ja nautitaan yhdessä.

  VastaaPoista
 16. Siis täh?! Taakke on ihan normaali sana? Mitä te sekoilette. Mä myös "kaatusin", mut siis muuten totta koko teksti. Lahdessa ei ole kunnon ravintoloita enkä ymmärrä sitä Mamma Marian hehkuttamista, olen kerran siellä syönyt ja pahaa oli. Ja näin syntyperäisenä lahtelaisena(siellä enemmän ja vähemmän 18 vuotta viettäneenä) täytyy sanoa, etten ole ikinä huomannut, että siellä olisi mäkiä. Nyt kun miettii, niin mehän asuttiin KärpäsenMÄEN juurella ja joka päivä kiipesin sen ylös, että pääsin kouluun...
  Muutin heti lukion jälkeen Helsinkiin, koska Z-junalla pääsee näppärästi takasin kotiin. Kaikki muut yliopistot oli liian kaukana Lahest.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin sellasen tuohon sun kommenttiin lisätä (itsekin kun olen lahtelainen) että jengi hehkuttaaa sitä siks ku pastat on halpoi ja ihan hyvii. Muutenhan se mesta ei oo mikää ihmeellinen. Mikään pihvipaikka se ei ole, pitsaa ja pastaa vaan naamariin. Sitä ne italianot osaa siel väsää.

   Poista
 17. Tutustukaas Facebookissa olevaan Lahti-Suomi sanakirjaan! :)

  VastaaPoista
 18. Hahah, niin osuvaa! Itse olisin lisännyt vielä, että lahesta (!) löytyy pizzeria joka kulmalta, mutta missään, ei siis missään niissä, kannata syödä.

  Ruokaravintoloiden vähyys on oikeasti iso harmi. Omat kolme lemppari on El Toro, Taivaanranta (enkä oikeasti edes ole mikään wannabe) ja Pullcinella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höpö höpö ettei niissä kannata syödä. Lahti suomen kebab mekka! Aspendos, Aleksin Pippuri ja Dalaman. Siinä kovimmat kepsumestat lahessa. On muiotakin "ihan jees" mutta tuossa parhaimmat. Mukkulassa löytyy myös pari vuotta toiminut Amarante jossa aivan loistavat sapuskat.

   Tuolla jossain zanzibarin lihamukia kehuttiin mutta oikeasti, zanzibar oli melkoisen paska ja kallis paikka. Itse sain sieltä helvetinmoisen paskataudin muinoin x 2. Nykyisin HYVÄ lihamuki löytyy Jonen grilliltä. Ja helvetin tulisena tottakai.

   Poista
 19. Jep tämän kaupungin mäet on kirottu alimpaan helvettiin jo vuodesta 1999 lähtien kun tänne muutettiin. Nimimerkillä pohojalaanen, jonka mielestä 2 metrin korkeusero vastaa vuoristoa...

  VastaaPoista
 20. Melki koko elämän lahessa asuneena(nykyään oulussa reilu puolvuotta),alan nyt vasta huomaamaan täältä ne "mäet":D Mies taas paljasjalka oululaisena päivitteli kanssa noita mäkiä ja kaveri pohjanmaalta kyläillessä puuskutti mäkiä rattaiden kanssa,kun ite oman muksun kans kärräilin tottuneena:D Pitäs tulla shoppaileen lahteen taas,ni kohenis tää kunto;D

  VastaaPoista
 21. Kiitos kommentaattoreille! Kuten huomaatte, lahtelainen ei ees tajua, että Lahessa on mäkiä! Ne hyppelee toiselta toiselle kevyesti kuin kissaeläimet kun muut hikoilee kuin siat vartaissa. Minun ravintolalistalla on El Toro, Taivaanranta, Roux ja Pulcinella. Joskus myös uhosta huolimatta Mamma Maria...jotkut pastat siellä on tosi jees - esim. jättikatkarapu-mitälie-pasta.

  VastaaPoista
 22. Mikä sanassa "taakke" on pielessä? Itsehän olen Lahest ;)

  VastaaPoista
 23. Lahtelaisilla on käet taskussa eikä ne halua rypästä kurapassiin :)
  T:Henkisesti ikuinen lahteleinen

  VastaaPoista
 24. Dalaman muutes on sitte Tonttilan ostarilla, ei Joutjärven kirkon liepeillä! Ahtialan pizzeriakin on kuulemma hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks. Ahtialan pizzeria! Kuulostaa helvetin hyvältä perhematkakohteelta, me kun asutaan ihan toista suuntaa!

   Poista
  2. Ahtialassa on murhamiehiä ja itsensäpaljastajia! Pizzeria sijaitsee pienen kämäsen kioskin vieressä, jota nuoret gansterit on pahoinpidelly niin usein ja josta on joskus ainaki myyty tupakkaa alaikäsille! ;D :D Ahtiala on myös sitä aluetta, että jos et oo sielläpäin asunu nii se on iiiihan tuntematonta aluetta. Niin on kyllä Hennala/Jalkaranta/Mukkula meille ahtialalaisillekin...

   Poista
 25. Mie en tuota taakkea tunnista, mutta ilmankos olen alitajuisesti täällä viihtynyt, kun minunki kotiseudulla meilä on käet taskuissa!:-) En ole aivan varma, mutta en miekään ehkä halua kurapassiin rypästä. Kuulostaa jotenki epäilyttävältä.

  VastaaPoista
 26. Tuo "jaadaan" oli aivan uusi sana mullekin, 3. polven paljasjalkaiselle lahtelaiselle, joka täällä on 36 vuotta asustellut. Toki olen käynyt pyörähtämässä parissa mäettömässä kaupungissa asustelemassa, mutta palannut tänne takaisin.
  Ex-mieheni ihmetteli maraton-reittiä, kun 4 kertaa mennään sama reitti, että johan on tylsää. Muistutin häntä sitten siinä, että mietipäs, ku meet Sammalsuonkatua (Jalkarannasta kohti VT 12:sta) ylös siinä vaiheessa, kun oot juossu kolkytä kilsaa, niin mahtaa olla hyvät fiilikset.
  Ymmärsi pointtini ja maratoninsa jälkeen totesi, että oli se hemmetin hyvä tuo reitti kun ei ollut pahoja ylämäkiä.

  Legendaarista lihamukia tosin ei mainittu tässä kirjoituksessa ollenkaan :-)

  -Gazza-

  VastaaPoista
 27. Ei kyllä tunnista mun Lahtea tästä yhtään.

  VastaaPoista
 28. Jaadaa??? Ei Lahessa vain ole D-kirjainta. ikinä. missään.

  VastaaPoista
 29. Nii ja sit on sanoja esim.ranet=ranskalaiset perunat ja rulsu=rullakebab jne..

  VastaaPoista
 30. Rulsu?? Ikinä kuullukkaan.. :D
  Paras mättö mitä tältä kylältä saa, eikä ainakaan ennen ole muissa kylissä ollut on lihamuki ja paras ehdottomasti jonelta jossa myös tulinen on nimensä veroinen. :)
  27v lahessa asunut.

  VastaaPoista
 31. Nyt kyl osu ja uppos. :D 21 vuotta lahes asunu.

  VastaaPoista
 32. Aivan mahtava vuodatus, kyllä tunnistaa kotikaupungin. :)
  Mutta toi "Jaadaa", en ole ikinä kuullut ja koko ikäni Lahessa asunut(43v.).

  VastaaPoista
 33. Saman Salpausselän varrelta muuttaneena ei mäet vaivaa. Kuusankoskella niitä vasta mäkiä onkin, lapsuudenkotikin on mäen päällä. Kerran sitä mäkeä ajoivat kilpapyöräilijät, kaikkein jyrkintä tietä - joutuivat monet taluttamaan! ;-)

  Murteessakin huomaa ilahduttavia samankaltaisuuksia, vaik se kuusalain murre onkii eniten syäntä lähel.

  VastaaPoista
 34. Lievä häväistys kyllä unohtaa Torvi listalta, samoin kuin Torven nähtävyys Jarttu.

  VastaaPoista
 35. Unohdit tyystin Kiveriön ja Mustankallion mäet!
  Kivasti kiipeilemistä ja hieno näköalapaikka, jossa nuoriso on kokoontunut kesäisin jo vuosikymmeniä.

  VastaaPoista
 36. Onko tämän sivun linkit tarkoituksella värjätty noin pers.. persoonallisesti? Niin, että kontrasti taustan kanssa on aivan olematon.

  Kirjoitus oli hyvä, mutta piti keskeyttää kun linkkejä ei voi lukea (ja tekstin "maalaaminen" sen vuoksi, että ulkoasun suunnittelija on ääliö, on vain tyhmää).

  VastaaPoista
 37. Erittäin osuva Lahti-kuvaus, ja hyviä pointteja myös kommentaattoreilta.
  Noista mäistä sellainen tarinanpoikanen, että kun yli kaksi kolmasosaa elämästäni olen asunut Lahden alueella, on vaikea hahmottaa muiden kaupunkien ja kylien pinnanmuotoja.
  Olin muutama vuosi takaperin työasioissa lakeuksilla ja Seinäjoella sitten työtuttavuus innoissaan esitteli kaupunkiaan, mainiten myös tuon kuuluisan laskettelurinteen. Oli siinä mulla kieleen puremista ja pokassa pitämistä etten ääneen nauranut ja tarkentanut että anteeksi missä... ;D

  VastaaPoista
 38. Kiitos kommentaattoreille taas arvokkaista vinkeistä ja informaatiosta. Mulla saattaa olla vielä aloittelijan puutteita näissä suosituksissa.:-)
  Murre taitaa aina olla jokaisella vähän omanlaisensakin, mutta mie en siihen ota kantaa; omassakin on tekemistä. Mitä linkkien väriin tulee, niin en tod. ole itse näitä värjännyt vaan Blogger tekee sen ihan itse jollain oletusasetuksella. Ja kun on ihme jo sinänsä että pystyn näillä teknisillä taidoilla blogia pitämään, myönnän suoraan että ei ole tullut mieleen katsoa, mistä asian saisi korjattua....

  VastaaPoista
 39. Rupes ihan vanhaa lahtelaista nuo mäet hymyilyttämään. Muistan kyllä joskus teininä yhtäkkiä valaistuneeni, että onpas tää kaupungintalon mäki muuten melko jyrkkä.. Aiemmin en ollut asiaa pohtinut.. :) Pakko muuten kommentoida tota El Toroa.. Oltiin siellä juuri talvella n. 10 hengen porukalla syömässä, kun tiedossa oli paikan maine ja muistissa joskus 10v sitten herkuttelemani pihviannos. Valitettavasti ei taida ravintola olla enää maineensa veroinen, lähellekään, tai sitten meille sattu joku ihme tuuraajakokki. Oli huonoimpia pihviannoksia mitä oon ikinä eteeni saanut! Ja kaiken kruunasi vielä lautasella pakaste ranskikset ja kasvikset!! Ja annoksen hinta yli 30! Kyllä siihen hintaan hieman eri tasoista ateriaa odottaisi kuin pakaste meininkiä ja sama ongelma oli siis jokaisella meidän seurueesta, vaikka tilailtiin eri annokset... :/

  VastaaPoista
 40. Lihamukia ei varmaankaan mainittu, koska blokkaaja on muuttanut Lahteen vasta kun aito ja oikea oli poistunut markkinoilta Zanzibarin myötä

  VastaaPoista
 41. Extreme matkailijalle suosittelen Liipolaa ja ravintoloita Villiruusu ja Lispetti...sekä Lahden paras menomesta Villiruusun takana olevassa metsässä sijaitseva Mäntybaari ( lisäinfoa tästä löytyy Facebookista ; :) )

  VastaaPoista
 42. Tähän täytyy vielä lisätä nimien lyhentäminen. Omalla luokallani oli Nurmine (Nurminen), Moilai (Moilanen), ja Kotilai (Kotilainen). En kyllä ole varma, oliko tää vaan joku teinijuttu, vai puhuvatko vanhemmatkin niin. Lisäksi olen huomannut, että muussa maassa permanenttitussia ei kutsutakaan tinneriksi. Miksei?

  VastaaPoista
 43. Ou nou tuolle El Toro -kokemukselle! Just sinne ajattelin lähteä lähiaikoina, kun perheellistymisen jälkeen on mennyt about 3 vuotta kun olen siellä viimeksi käynyt. Lihamukiin on LINKATTU tuossa tekstissä, sen verta olen sivistynyt, että moisesta tuotteesta olen kuullut, vaan en koskaan syönyt...

  VastaaPoista
 44. Loistava kirjoitus!Enpä koskaan Lahessa asuessani kiinnittänyt huomiota mäkien paljouteen, vaikka yläasteella kärpäsestä mukkulaan päivittäin poljinkin. Torvi on kyllä niin legendaarinen, että se on oltava jokaisen turistin vierailulistalla. Ja mitä lihamukikeskusteluun tulee, niin zanzibarista ei saanut kuin jänteitä, sen takia se ei varmaan siellä enää olekaan. Kyllä paras roskaruoka löytyy jonelta.

  VastaaPoista
 45. Jaadaan?? En oo koskaan kuullukaan vaikka lahessa oon koko ikäni asunu.
  Linkku, Koiviston Auton lähiliikennemonopoli...tosin nekin hyytyy joka talvi niihin saatanallisiin mäkiin, ainakin kylän Golden Line, linja nro 5.
  Mäkien lisäks meillä on se kuuluisa "Upon silta" (vt 12 yli), jota sisukkaimmat jopa polkee fillarilla ylös alas.
  Kaatusin, rypäsin ja taakke on niitä kuuluisia "murresanoja", vaikka väittävät meijän puhuvan Suomen puhtainta yleiskieltä.
  Älkää hyvät ihmiset unohtako tätä autoilukulttuuria, joka täällä vallitsee.."mun eteen et saatana tule, vaikka oisit vilkuttanu viis kilsaa". Ulkopaikkakuntalaisille tiedoksi, lahessa pitää kaistaakin vaihtaa röyhkeesti, silläkin uhalla, että sulle näytetään kansainvälistä, soitetaan torvea ja mulkoillaan...
  Aivan loistavaa ylistystä rakkaasta kotikaupungista...Lahesta ja ylpee siitä...

  VastaaPoista
 46. Heino blogi, ikäni lahdessa asunut ja tietoinen että mäkiä riittää. Nyt vasta ensimmäistä kertaa aloin ajattelemaan että kuinka paljon niitä oikeasti on! + Ei täällä mitään JAADA. Nevöhööd.

  VastaaPoista
 47. Kiitos rakkaat lukijat - ja arvasinkin ettei tosilahtelainen edes tajua harrastavansa säännöllisesti vuorikiipeilyä kun ei muusta tiedä! Tuosta autoilukulttuurista on moni lahtelainen mullekin maininnut, mutta en itse varmaan aja niin paljon ruuhkassa, että huomaisin asiaa. Tai sitten olen valmiiksi sen sortin pissapää, että tungen vain väliin. Kuten sanottua, murteeseen en osaa ottaa kantaa paitsi että tuon "rypästä" -sanan olen kuullut.

  VastaaPoista
 48. "Lahessa mennään sit linkkuun taakke istumaan tumput käessä."
  Siinä oma kokoelma rakkaan kotikaupungin omintakeisista murresanoista. Tuo "rypäsin" pitäisi kyllä vielä jotenkin liittää mukaan.
  Kiitokset loistokirjoituksesta - vaikka olenkin jo kymmenisen vuotta muualla asustanut, on noista lapsuuden ja nuoruuden mäkitreeneistä vieläkin hikiset muistikuvat.

  VastaaPoista
 49. Kiitos ja onneksi olkoon. Mäkisempään maastoon suomessa tuskin pääsee. Ellet sitten asu Nepalissa.:-)

  VastaaPoista
 50. Oon asunu lahes melkei neljännesvuosisadan ja onki vaikee sanoo mikä nyt on just sitä lahelle tyypillistä puhumista. Tuntuu, että jengi sekottaa tääl murteita toisiinsa aika taval. Mitä tulee tohon deehe niin kyl sitä joskus kuulee vaikka oha se vähä harvinaine konsonantti. Dokaaminen tulee ekana mielee ja se lienee täällä iha yhtä yleistä ku tuo urheiluki vaikka on sitä ehkä vanhuuttaa huomannu että ei nää mestat järin kiinnostavia siihen ole. Torvi on kyl syytä mainita aina kun puhutaa lahesta. Itse mainitsisin myös hanharin (hanhenpoika) mutta se lienee vaa omasta mielestä homokova nostalgiasyistä (oliks toi btw sellai sana mitä kuulee muualla? Homokova?) Jos nyt jotenki itte pitäs tää kaupunki tiivistää lauseesee, niin se olis "duunarikaupunki ilman duunii". Toivottavasti oli tästä nyt joku apu, hieno teksti oli sellasenaa kyl.

  VastaaPoista
 51. Muistaakseni Lahen keskustan asukaista on n. 60% eläkeläisiä. Suurin prosentti koko suomessa ja sen kyllä huomaa. Ammulla jos yrität vaunuilla lähteä lenkille muutenkin niin "hyvin" hoidettua pääkatua pitkin, niin sadan metrin matkalla joudut väistämään paria kymmentä mummoa jotka hyökkii rappukäytävistä ja ties mistä pusikoista ihan suoraan vaunujen eteen ja jää siihen paikalleen toljottamaan. Kerran sokkarilla oli ilmaset pullakahvit ja varmaan sata mummoa ja pappaa oli siinä jonossa. Suojatienreunaan kun pysähtyy odottamaan valojen vaihtumista niin aina on jonkun vanhuksen pakko tunkea siihen eteen seisomaan. Keskustassa on pakko olla vaunuissa isot kääntyvät pyörät että pystyy väistelemään vastaantulioita ja ettei jää kiinni mukulakiviin ja keskikorokkeisiin.

  Ravintolosta on pakko mainita Manhattan Triossa. Se vetää vertoja oikealle pihviravintolalle mutta hinnat on vain puolet normaalista. Pihvin juomineen saa alle parilla kympillä.

  VastaaPoista
 52. Siellä keskustassa kyllä ON paljon mummoja. Mutta enpä ole tuotakaan tilastotietoa aiemmin tiennyt. Mutta hei, kun sulla on rattaat, herätät rattaattomien vihat könytessäs hitaammin siellä, joten ihan hyvä kun voi valittaa itsekin jostain!

  VastaaPoista
 53. Jos Lahesta mainitaan "the mäki",niin käykääpä testaamassa Kankaankatu kokonaisuudessaan,ihan pelkkää mahtavuutta,voin kertoa joskus hölmönä,nuorena,humalaisena sen stiigalla laskeneena.Tuskin on samaa mieltä se taksikuski joka Volvolla tuli mutkan takana vastaan... Baareista voisi mainita ehäpä ylämummon ja bar 31:n,jotka turjottaa vastakkain Aleksilla (keskustan pääkadulla) vastakkain. Niissä pääsee aika autenttiseen tunnelmaan Lahessa. Ylämummon chickenwingsit kannattaa testata. Ja kaikkihan varmaan tietää sanonnan "Lahti pilaa tunnelman".

  VastaaPoista
 54. Loistava raportti. Lahti <3

  Seuraavalla reissulla voikin laajentaa reviiriä satamasta myös viehättävän Pikku-Veskun rantaan, jossa voi väijyä Pohjoismaiden suurinta musikaalista suihkulähdettä sekä sen lomassa paikallisen nuorison illanviettoa pussikaljan parissa.

  Pikku-Veskulta voi kipaista mäen ylös Kariniemen puistoon, jonka pöheikköjen keskeltä voi bongailla taiteilijaprofessori Olavi Lanun veistoksia.

  Mäennyppylältä toiselle hyppimisen johdosta otsalle kihonneet hikikarpalot voi käydä huuhtaisemassa yhdessä Suomen erikoisimmista uimapaikoista; Lahden maauimalassa, joka sijaitsee Suurmäen alastulorinteessä.

  Ja jos kaiken tämän jälkeen riittää vielä jerkkua pohkeissa, voi kipaista vielä Suurmäen huipulla olevaan näkötorniin, joka tarjoaa uusia näkökulmia paatuneimmallekin Lahden kävijälle.

  VastaaPoista
 55. Hei kiitos taas kommenteista ja vinkeistä! Tämmöinen viiden vuoden lahtelainen kun ei kaikkea tajua. Lanunpuiston mäen toki tunnen, mutta sitä ei voi turistille suositella, siitä seuraisi vain sydänkohtaus....:-) Seuraavaksi siis Ylämummon Wingsejä - pizzat on kokeiltu, mutta eivät tehneet aivan superlähtemätöntä vaikutusta.

  VastaaPoista
 56. Ei olis saanut tukahduttaa nauruun syntyperäistä lahtelaista. Mut joo, toi Anttilanmäen seikkailut voi olla vaarallisia turisteille, mieti jos eksyy saksalaan, tai jopa liipolaan... Taas saatais lööpeistä lukea et Lahden omassa Monacossa on ollut turisteja sekoilemassa.

  VastaaPoista
 57. Enpä tiiä. Syntyny ja 30 vuotta asunu, sitte ku muutti ulkomaille vähäksi aikaa ja tuli takasin niin alkoi huomaamaan niitä asioita jotka nyt ottaa päähän, jota ei aikaisemmin tullut ajatelleeksikaan. Okei täältä on 40 minuutin matka Hesaan, suurkaupungeissa kestää ruuhkassa sama aika kaupungin rajoille. Mutta en usko että johtuu siitä tää lahtelaisten tyypillinen käytös ikään ku kaikki asukkaat olisi suurkaupungista. Bussissa kukaan ei puhu tai hymyile vaan kaikki vaan mulkoilee ikävästi. Bussikuskit on ihan mulkvistejä ja ajaa ku mitkäkin kahelit, eikä täällä muutakaan joukkoliikennettä ole. Paitsi Puksu kesäisin. Sen verta pieni kaupunki ettei takseja paljoa tarvita, siitäpä johtuu että sellaisen jos yrittää saada tiettyinä humppapäivinä tai kun on joku muu tapahtuma, nii varaudu odottamaan pakkasessa tai kaatosateessa tunti tai kaksi. Hotellit on ihan kauheita eikä täällä ole oikein mitään muuta turisteille kun Messilä ja muusta en tiedä. Sohvasurffaaminen onnistuu mutta aika vähän on jäseniä siinä eikä paikan löytäminen ole aina helppoa. Miksipä tänne kukaan tulisikaan Hesan sijaan kun ei tääl oikein mitään nähtävää ole. Sitä kyllä suosittelen että jos vetää Suomen päästä päähän ilman autoa niin Hesasta ensin Lahteen junalla ja sitten veneellä tai "laivalla" Jyväskylään josta sitte jatkaa taas junalla pohjoiseen. Se on kyl ihan hintansa väärti jos ei tosiaan sitä autoa ole. Rikkaammat autoilijat voi ostaa autonkuljetuksen 250,- hintaan.
  Paikallinen ruoka on oikeastaan kiinni siitä kuka on keittiössä, joskus esim. Amarillossa on joku ihan käsittämätön kokki joka tekee maailmanluokan purilaisia, toisena päivänä tilaat saman annoksen ja se ei edes näytä samalta ja maistuu kauheammalle ku se "kuuluisa" lihamuki josta muualla ei tiedetä mitään eikä sitä edes kaikissa paikallisissa kebappimestoissa ole menussa. Jos siis ei tiedä mikä se on niin se on paperikuppi täynnä kebablihaa johon lisätään krapulalaatan makuista ja näköistä soossia. Siinä on siis mielikuvitusta käytetty.
  Satamassa on kyllä kesäisin ihan kiva olla, siellä on muutakin ku kaljaa tarjolla. Kahvila kariranta ainakin ja sen vieressä olevat jäätelöbaarit on kesäisin myöskin niille lapsiperheille ihan kivoja paikkoja, sen jälkee voi käydä kiertämässä pikku-veskun siinä vieressä ja sitte onkin kaupungin parhaat palat nähty. Talvellahan tänne ei kannata tullakaan muuta ku Salppurin kisoihin. No jotain musiikki- ja kulttuuritapahtumia varten joskus. Onhan täällä ihan OK kaupunginorkesteri jos sellanen kiinnostaa. Yleinen ongelma on kuitenkin se että paikallinen väestö on hyvinkin nyrpeää ja töykeää, asiakaspalvelua myöten. Asiakkaan arvo on täällä nolla enkä suosittele huutelemaan vieraisiin pöytiin, siitä seuraa enimmäkseen pettymyksiä. Mutta tietysti jos se ei lannista niin mikäs täällä on ollessa, autoilijoita (myös busseja) kannattaa varoa ihan tosissaan koska täällä jalankulkijoita varten ei pysähdytä vaikka olisi raskaana oleva nainen rattaiden kanssa. Mulkoillaan tuimasti ja revitetään konetta, ehkä myös hieman äänitorvea saat. Voisi siis olla parempiki kaupunki, mahdollisuus siihen ainakin on jos vaihtaa väestön kokonaan.
  Siitä ainaki olen eri mieltä että täällä tarvis mäkiä punnertaa koska juna-asemalta kun laskee loivaa alamäkeä Aleksille niin se on melko tasasta molempiin päihin ja vesijärvenkatu on kanssa siitä satamaan asti ihan tasasta. Satamasta sitte vaan paatilla pohjoseen päin niin pitkälle ku pääsee. Sen kyllä huomaa sitte ku ihmiset alkaa taas olee ystävällisiä ettei olla enää Lahes ja voi taas alkaa käyttäytymään normaalisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka en nykyään niin paljon busseja käytä niin kyllä täällä morjestellaan tullessa ja poistuessa linkusta. Hieman eri verrattuna esim. stadin kuskeihin joilla oikeasti mulkero ottassa..

   Ehkä sieltä ulkomailta jäi jotain pissaa päähän kun oot noin nyrpeenä :D

   Poista
 58. Tomppa: joo kyllä Anttilanmäki kannattaa varata kokeneemmille. Enkä ymmärrä miksi tukahduit nauruun, ihan tosissani mie tätä juttua ja silleen...:-O
  Anonyymi: Mulla on osin tuosta asiakaspalvelusta vähän eriävät mielipiteet, mulle on sattunut peräti 2 tai 3 kertaa, että oon saanu tuotteen ilmaiseksi mukaan, kun ei ole ollut käteistä mukana tai korttivempain ei ole toiminut. Sain vain tilinumeron mukaan ja avot. Tämmöistä ei Helsingissä tapahtuisi ikänä. ja mitä tuohon mäettömyyteen tulee, niin huomaa, että rautatieasemalta pitää kiivetä mäkeä ennen kuin pääsee "laskettelemaan" alas. Siitä edespäin: keksit varmaan ainoan mäettömän reitin koko kaupungissä.

  VastaaPoista
 59. Mäkisyys ottaa kyllä aivoon ja kovasti vaikka Lahessa olen asunut taaperoiästä asti. Joka ikinen asunto on ollut joko jumalattoman mäen päällä tai sitten jossain montussa, vaikka kovasti ois haaveena joskus vielä asua samassa tasossa ruokakaupan kanssa.
  Aiheeseen liittyvä tarina: ajokorttia ajaessa autokoulun opettaja antoi ystävällisen suosituksen että olisi ehkä syytä vaihtaa kaupunkia, kun autolla oli aina hieman taipumusta sammua mäkilähdöissä.

  Lahtelaisilmiöistä tuli muuten mieleen, kun jokin aika sitten huomioin että olen paristakin ulkopaikkakuntalaisesta lähteestä kuullut että muualla päin ala-asteella oli tapana kiljaista "keltainen auto!" ja lätkäistä kaveria käsivarteen aina kun keltaisen auton bongasi.
  Ainakin omalla ala-asteella pääsi mätkimään kaveria aina kun bongasi VW beetlen, ja samalla piti huutaa "kupla!".
  Onkohan tämä paikkakuntakohtainen juttu (autojen määrästä johtuen saisi olla mätkimässä kaveria viiden minuutin välein jos keltaisia autoja koittaisi bongata, kuplia on harvemmassa) vai sukupolvikohtainen asia?

  Hieno kirjoitus, vallan herkistyin näin vannoutuneena Lahtelaisena.

  --T

  VastaaPoista
 60. Hei, jos mie olisin ollut täällä ajamassa, mulla ei vieläkään olis ajokorttia!:-) Kiitos ja kumarrus, mie en vielä väitä olevani vannoutunut lahtelainen, mutta jotain jännää yhdistelmää täällä voi potea, jos on kotoisin Lapista ja elänyt puolet elämästään Hgissä.:-)

  VastaaPoista
 61. Anna mä arvaan, sä asut Liipolassa? Vaan joku lähiöruusu vois tehdä näin pitkän postauksen pelkistä räkälöistä :D

  "Tähänkin annan aito-lahtelaisena salaisen vihjeen"
  Aito-lahtelaisena?? Niin viisikö vuotta sä olit täällä asunu? :D

  Ja ps. jaadaan ei ole Lahtea ;)

  VastaaPoista
 62. Itse syntyperäisenä lahtelaisena (57 v)laajentaisin tutustumiskoteita myös tänne Länsi-Lahden suuntaan. Tulkaapa Metsäkankaalle , myös Mettikseksi kutsutaan. Täältä ei voi lähteä kuin Hämeenlinnan suuntaan, ettei ole paluumatkalla mäki tiedossa. Ensin jo mainittu Kärpäsenmäki, sitten voisi laajentaa vähän sivummalle. Männistönrinteenkadun nouseminen vaatii jo huippukunnon ja siitä kun vielä vähän sivummalle, niin Veräjämäenkatu Kasakkamäestä Mettikselle pistää jo maitohapot jylläämään. Niin ja Kankaankatu Jalkarannasta tänne tulikin jo mainittua aikaisemmissa kommenteissa. Kyllä Lahessa kunto kasvaa :D

  VastaaPoista
 63. Ihan loistava blogi lahtelaista, totta kai;))) Kiitos tästä! T: alkuperäiskansalainen

  VastaaPoista
 64. Moi!
  Unohdit mainita liipolan Tähti-pizzeriasta kulkevan maisemareitin joka vie mäen päälle kohti HuippuBaarin antimia.Siellähän kulkee muinaisten liipolalaisten vastine silkkitielle:
  melkein 150 metriä jyrkkää nousua ilman yhtään keskiolutbaaria (!)Toki matkan varrella sijaitsee lukuisia alkeellisia metsäbaareja,joita esihistorialliset liipolalaiset ovat perustaneet lukuisilla Villiruusun "purjehduksillaan"

  VastaaPoista
 65. Virkistävää luettavaa näin - toivottavasti piakkoin - Lahteen palaavalle paluumuuttajalle. Saas nähä, miten muualla rapistunut kunto Lahen haasteet kestää :)

  VastaaPoista
 66. Todella hauska :)
  Me aina jaataan kaikki kaverin kans - ei jaadaan

  VastaaPoista