torstai 26. joulukuuta 2013

Haave haisevasta joulutortusta

Palaan JÄLLEEN vuoden jälkeen epäsopivaan ja monien julkisesti väheksymään asiaan nimeltä joulunajan ummetus. Tämä johtuu siitä, että vetoomuksestani huolimatta valtiovalta tai lääketehtaat eivät vuoden aikana ole edelleenkään tehneet mitään helpottaakseen joulumässäilyyn hyväksyvällä hyminällä johdatettua kansaa.

Verratkaapa vaikka asennetta lintuinfluenssaa kohtaan. Oli tauti, joka uhkasi. Samantien pukkasi radiosta ja telkusta asiantuntijaa asiaa pohtimaan ja ihmisiä varoittelemaan. Oli kriisipuhelinta ja suojautumissuunnitelmia. Ja sitten sairastui mitä, kaksi ihmistä? Voi vittu. Samaan aikaan, kun joka vuosi 95% (= poislukien anorektikot ja muut sairaat) kansasta potee tilaa, josta ulospääsy vaatii viikkojen taistelun tyyliin talvisota.

Jaan kanssanne oman tuskani, koska tiedän, että moni salaa häpeissään piilottelee omaa kipeää pistettään. Jakakaa tekin ja kertokaa! Ehkä jatkossa saamme markkinoille joulunajan Teho-Levolacin tai jotain muuta yhtä tenhoavaa.

Oman joulun ummetusongelmani olen yrittänyt ratkaista usealla tavalla - kaikkea, mitä mieleen on juolahtanut, on yritetty. 

1. Aiheen avoin käsittely keskustelemalla

Olen jakanut tuskani puolisoni kanssa. Kuten amerikkalaiset tietävät, kaiken alku ja juuri on asian rehellinen puiminen, sen ääressä hiljentyminen (= ainakin ukko on hiljentynyt). Minä olen useaan otteeseen avautunut aiheesta miehelleni.  
Esimerkkejä: "Vittu kun on maha täynnä." "Ei oo tullu paskaa kolmeen päivään. Ai helevetti, et on maha kipeä!" "Mie kuolen kohta, jos ei se paska tuu!" 
Tulos: Psykologinen lähestymistapa ei auta ummetukseen.

2. Viina

Mieheni kehotti usean avautumisistunnon jälkeen minua kokeilemaan viinaa. Kiskaisin umpisolmussa olevaan suolistooni pari votkaa. Aluksi oloni tuntui helpottavan, mutta iloni oli liian aikainen. Mahaan jähmettynyt kymmenen kilon liha-kasvis-riispuurosetti hievahti vain ilmeisesti sen verran, että tunkeutui osittain ohutsuoleen. Koskan en viitsinyt lisätä annosta kahteen pulloon, jatkoin hiljaista (ja vähemmän hiljaista) kärsimysnäytelmääni.
Tulos: Viina auttaa ehkä - mutta vain suurissa määrin. Pukkaa siis lapsesi ja puolisosi kuikkaan, ennen kuin käytät tätä metodia.

3. Tupakka

Kun uhkea oloni oli kukkeimmillaan (=kauheimmillaan), muistin, että kroonisesti "kivulias kakka kerran viikossa" -ystäväni oli suositellut polttelemaan ainakin pari tupakkaa päivässä. Hän ei kylläkään luvannut mitään varmaa, mutta joskus ihme oli tapahtunut. Hiipparoin siis helvetin kovaan vesisateeseen keskellä yötä kessuttelemaan. Olo keveni jälleen hieman ja toivoni ehti herätä. Mutta turhaan. Sain aikaiseksi vain pari pierua.
Tulos: Polta suosiolla ainakin aski pari, jos haluat toivoa tulevasta helpotuksesta.

4. Kuivatut luumut

Kaiken tämän jälkeen kävi kello kolmea yöllä enkä edelleenkään saanut nukuttua, koska tuntui siltä kuin mahaani olisi leiriytynyt puolet Euroopan elintarvikkeista. Silloin päässäni välähti. Toinen ruoka, jota Pakkaukselle maistatin, oli luumua, mikä johti perkeleellisen bakkanaalisiin paskabileisiin. Samalla muistin vanhan kansan viisauden, että luumua olisi käytetty ummetuksen hoitoon. Eipä muuta kuin ylös kyökkiin ja luumua naamaan. Seurasi karsea pettymys. Ei MITÄÄN vaikutusta. Ellei nyt yhtä mykkää hiihtäjää lasketa sellaiseksi. 
Tulos: ÄLÄ syö luumua. Sinne pötsiin enää YHTÄÄN enempää tavaraa tarvita. Ja koska olet kuitenkin vetänyt puoli sikaa, tarvitsisi siihen määrään ainakin laarillisen luumuja (jos nyt koko legendassa on mitään perää).

5. Urheilu

Urheilunhan väitetään parantavan elinajan ennustetta, sydän- ja verisuonisairauksia, aivojen toimintaa ja oikeastaan kaikkea, mikä liittyy elämänlaatuun ja sen pituuteen. Ummetukseen se ei ainakaan auta. Juoksin kuin aroporo mörkö mahassani kymmenen pitkää kilometriä. Olo kyllä keveni siinä kuuden kilometrin kohdilla, mutta muuten ei havaittavaa tulosta. Kävin jopa tunnin päästä toiveikkaasti toiletissa puristelemassa ja ähisemässä ja puskin kuin synnytystuskissa ikään. 
Ei auttanut paskan vertaa.

6. Odotus

Kaikkien kikkakolmosten jälkeen päätin vain odottaa. Se oli tässä tilanteessa paras ratkaisu.
Nyt olen saanut aikaan yhden sianperseen kokoisen paskan (abouttirallaa 5 kiloa), mutta se suuri Helpotus isolla H:lla on vielä saamatta (olen syönyt ilmeisesti kokonaisen sian). 

Jokeri:

7. OD:t Levolacista

Jos ei paskaistunto aamulla kutsu, hilpaisen apteekin kautta, kun on työpäivä kumminkin. Ruokala on joka tapauksessa kiinni, joten heitän lounaan sijaan kitaan pullon Levolacia. Jos ei siitä varpusparvi lähde lentämään, kirjoitan yleiselle syyttäjälle ja ilmiannan tämän ihmisten joulunaikaisen huolenpidon ja auttamisen puutteen. 

Hyvän tahdon ja huolenpidon aikaahan tässä nyt kumminkin eletään. Parantukaa toverit.

Ps. Jos ei aina valvova virkavalta meitä muuten auta, auttakaamme toisiamme. Järjestetään aiheesta ensi vuonna mielenosoitus. Marssitaan aiheella "Jouluruoka kortille! Onhan sitä ruokaa meillä ennenkin säännöstelty. " Yhteishyvästähän tässä nytkin on kyse.

18 kommenttia:

 1. No nytpä on pakko kommentoida, kun itsehän sain ällistyksekseni joululahjaksi pari annospussia ummetuslääkettä. Herätti suurta hilpeyttä muussa juhlaseurueessa. Etenkin, kun samainen lahjus löytyi myös isäni paketista. Mummo halusi omalla tavallaan kiittää meitä erään tuskaisen päivän helpotuksesta, kun ei silloin itse uskaltautunut apteekkiin. Pitäähän sitä ylijääneet, täysin käyttökelpoiset lääkeaineet aina lahjoittaa eteenpäin. Kuulemma toimi hyvin ja mainos loppuun, ko. tuote oli nimeltänsä Pegorion ja sitä suositteli tuttu lääkärismies.

  VastaaPoista
 2. Pegarion - kuulostaa ihan joltain kreikkalaisen mytologian jumalalta! Upeaa. Kiitos! Jos tästä nyt lähtisi uusi vuosi ilman vanhoja kuonia liikkeelle!

  VastaaPoista
 3. Mää oon ilmeisesti voidellut suolistoni suklaan rasvalla, koska joudun käymään paskalla kolme kertaa päivässä. Tietystihän se on paljon parempi vaihtoehto kuin ummetus, mut ärsyttävää silti. Ootko koittanut syödä aterioiden välissä suuria määriä suklaata? Saman asian ajais varmaan paketillinen voita, mut se ei olis yhtä hauskaa.

  VastaaPoista
 4. Suklaata ja magnesiumia, niin johan lähtee! ;)

  VastaaPoista
 5. Mulla saa vatsan toimimaan joulutortut. Ja ehei, se ei ole se luumu siinä joka auttaa, koska meidän tortuissa on vadelmamarmeladi. Ja tulee kyllä sellainen ripulipaska niin ykskaks, että kun olet torttuja pistellyt poskeen, niin älä mene 10 metriä kauemmas vessasta, ennen kuin olet juossut kaksi kertaa siellä ripulipaskalla.
  Mun veli taas neuvoi aikanaan pikkusiskoamme, että juo pannu kahvia ja hypi tasajalkaa 100x. Toimi, liian hyvin. Sisko paskoi housuun.

  VastaaPoista
 6. Magnesiumin puolesta minäkin täällä liputan! Vetäset kerralla kolme pilleriä niin toivottavasti toimii.
  Toinen konsti on myös se alkoholi, MUTTA ei kirkasta vaan olutta. Yksi olut ja tupakka niin jo kakka hakkaa kalsareita :D
  T: Noora

  VastaaPoista
 7. Monta isoa kupillista kahvia :D kertoo nimimerkillä ummetti kaks päivää, ei enää :D

  VastaaPoista
 8. Kiitos rakkaat myötätuntoiset ja tietävät lukijani! En ole kuullutkaan magnesiumista ja oluesta - en myöskään ole osannut ilmeisesti tietämieni konstien oikeita mittamääriä. Ei muuta kuin kokeilemaan...:D

  VastaaPoista
 9. Vaihtaisin mielelläni paikkoja kanssasi. Olen onnistunut herkkään vatsaani syömään jotain sopimatonta, joten jouluaatosta lähtien on pitänyt tunnin välein juosta vessassa leikkimässä varpusparvea. Mikä avuksi? Btw kuten ansku tuossa ylempänä sanoi, kahvi auttaa ummetukseen. Todistettu myös meillä.

  VastaaPoista
 10. Mallasuute! Sillä mä räjäytin mukulan ummetustulpan, oikein vanhankansan ohjeen mukaan. Hyvä ettei menny tapetit vaihtoon. Että saattaa mahtua pieneen ihmiseen julmettu määrä paskaa, saati sitten isompaan.
  Noi sun konstit yhdistettynä saa mut pelkäämään ydinräjähdystä. Sitten kun se vihdoin tulee, se tulee semmosella pamauksella että keltasen lehdistön lööpit kirkuu siitä monta päivää. Nyt vielä se mallasuute ja fädäng, ennustan infernaalista paskarallia.

  Myötäeläen
  J.

  VastaaPoista
 11. Kokeile ehdottomasti tuota pegorionia! Mua ummetti toisen lapsen synnytyksen jälkeen aivan jäätävästi ja ei tullu mieleenkään alapää tikeillä koittaa punnertaa enää kakkaa ulos sen vauvan jälkeen, joten siis synnärillä sain tuota. Hoitaja antoi ohjeeksi kokeilla ensin puoli pussia (sekoitetaan siis veteen), mutta en uskonut vaan vedin heti koko pussillisen ja avot; about 10min niin kaikki tuli ulos pieraisemalla eikä tuntunut niissä tikeissä yhtään:D -Anniinu

  VastaaPoista
 12. Liputan myös Pegorionin puolesta. Samassa tilanteessa kuin ed. kommentissa toimi hellästi, mutta ah niin tehokkaasti!

  VastaaPoista
 13. Pegorion saa siis monta ääntä. Täytynee varata kaappiin seuraavaan suursyömingin varalta (uusi vuosi). Mallasuute on Jane miellyttävältä kuulostava luomutuote, mutta saako sitä apteekista vai mistä? Ensi vuodeksi varaan kaikkea täällä ehdotettua, jottai voin postata kerrankin iloisen tarinan hyvin vetävästä putkistosta. BellaDonna: kuulostaa tylyltä tuo vaivasi, mutta jos olisi mahdollista, olisin vaihtanut paikkaa kanssasi mielellään. Nyt ei enää tarvitse, sillä tänä aamuna saapui vihdoin ja viimein ihana aito helpotus. Eikä kestänyt istunto kuin ehkä puoli tuntia. Luistavampaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apteekista juu, muistaakseni. Ja tuohon seuraavan postauksen ongelmaan suosittelen lämpimästi kroonisesta vatsasairaudesta kärsivän ihmisen jylisevällä paatoksella sinkkirasvaa, siis ihan sitä vauvojen persposkille tarkoitettua tatinaa. Tuntuu inhottavan näljältä vähän aikaa persuksissa, mutta rauhoitta ihon nopsaan ja suojaa samalla kun seuraava porukka pyrkii ulkoilemaan.

   Vihaan jaxuhaleja, mut tähän on nyt ihan pakko yksi heittää. ;)

   Poista
 14. Kotikalja. Mielellään itsetehty, kaupankin kyllä käy, mutta ei ole ihan yhtä tehokas. Suosittelen!!!!
  -Kukkis Jii-

  VastaaPoista
 15. Ahaaaa, mulla on kuule ikivanhoja muistikuvia nuoruudestani, jolloin kaljaa oli jääkaapissa koko kesän - ja muistaakseni pisti mahan mukavasti sekaisin. Eli tämä listalle myös.:)

  VastaaPoista
 16. Kyllä luumukin toimii, kuivattuja tehokkaampi tosin on luumumehu/-nektari. Mä oon vissiin syöny niin paljon suklaata, että putkisto vetää ihan normisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaaha, se on sitten sekin listalla. Joku kaksplussan keskustelupalsta väitti joskus, että kuivatut luumut ne on sitä jotain, mutta senhän nyt tietää, minkä sortin neuvontaa ne palstat pitää sisällään...

   Poista