sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Tulkaa tabut takaisin

Juolahtipa tässä arjen tuskan hetkellä mieleeni, kuinka pienenä tyttönä sain huolimattoman suun sutimisen jälkeen napata kahdesta kahdeksaan pientä fluoritablettia nassuun ja hammashoito oli sillä siisti.

Nyt on vanhemmilta tietenkin tämmöinenkin hävytön helpotus viety ja fluoritabletit ruksittu lasten hammashoidosta helvettiin. Olen myös kuullut villejä huhuja siitä, kuinka vaarallisia ne viattoman oloiset tabut oikeasti ovat. Jos näin todella on, haluan kyllä kysyä, missä pirussa kuppaa se lääketieteen ja ihmiskunnan edelläkävijä, joka keksisi tilalle jotain turvallisempaa? Itsestäänlatautuvia älypuhelimia ne älypäät kyllä saavat aikaiseksi, mutta eivät vaivatonta keinoa valkoisiin ja vahvoihin hampaisiin!

Tällä menolla ei ainakaan meidän mussukan hampeja (taikka meikätytön hermoja) pelasteta.

Joka jumalan ilta vien Pakkauksen hampaidenpesulle ja jokikinen kerta se on yhtä upeaa. Tyyppi kiemurtelee villisti kuin koukkuun pistettävä kastemato, yrittää pakoon, huitoo harjaa pitävää kättä pois ja nipistää huulensa tiukasti kiinni samalla kun minä yritän hiki päässä ja lastentahnaräippeet naamalla ja rinnuksilla saada aikaiseksi edes JOTAIN. Jos ja kun saan harjan tungettua ipanan suuhun, alkaa hirveä huuto.

Tällä hetkellä en enää edes pese penskalta hampaita kuin kerran päivässä - iltaisin. Aamulla olen yleensäkin aina perkeleen pahalla päällä, enkä enää jaksa edes yrittää sietää sitä saatanallista showta, minkä hampaiden harjaus aina aiheuttaa.

Älkääkä luulko, etten olisi googlannut kaiken maailman keskustelupalstojen näpsäköitä niksejä. Meidän tytsy ei mistään tarrapalkinnoista piittaa ja jos tällään tytölle oman harjan käteen, herättää se hänessä vain tarvetta putsata vessan lavuaari (ei sillä etteikö se lavuaarikin sitä harjaa tarvitsisi).

Uuden ajan fluoritabletteja odotellessa täytyy ilmeisesti vain sietää syyllisyyttä (jei, tästä ainakin on kokemusta) ja turvata ksylitolipastilleihin ja hyvään onneen. Viimeksi mainittuahan minulla näissä arjen askareissa aina riittääkin.

14 kommenttia:

 1. Mikä vika niissä fluoritableteissa on? Kysyy Nimimerkki "0 reikää"

  Jossain luin, että kannattaa hämätä lasta sähköhammasharjalla. Sillä varmaan Pakkaus saisi näppärästi sotkettua koko kylppärin.

  VastaaPoista
 2. Lapsen voisi palkita hampaidenpesun jälkeen irtokarkeilla, vink vink.

  VastaaPoista
 3. Päivänkakkara: en miekään tiedä, mutta maine niiltä on menny, vaikka mullaki on suu täynnä omia hyviä hampaita. Vai että sähköhampiharja. Ehkä kokeilen ensin hiustenkuivainta.:-). Oma tila: Briljantti idea! Tuohon lähtee kyllä Pakkauskin mukaan! Mitähän mieltä suuhygienisti on?

  VastaaPoista
 4. onhan noita ksylitolipastilleja, semmosia vaan nassuun.

  VastaaPoista
 5. Juu, niitähän meillä nautitaankin joka aterialla. Ainoa hammashoidollinen toimenpide, jota tehdään innolla.:-)

  VastaaPoista
 6. Meillä toimi se ksylitolipastilli tai pari palkinnoksi hampaiden pesun jälkeen. Meilläkin oli aiemmin tappelut hampaiden pesusta, pastillien keksimisen jälkeen tapeltiin (kolme tyttöä) sitten siitä kuka on ekana hampaiden pesulla :D

  VastaaPoista
 7. tuota muuten en Sole ole tajunnutkaan, tyhmä kun olen. Koitetaan koitetaan! Kiitti vinkistä.

  VastaaPoista
 8. Kokeile piirrettyjä. Meillä poika siedätettiin hampaiden pesuun niin että annettiin samalla katsoa piirrettyjä. Jos ei suu aukea/pysy auki harjatessa, piiirretyt pauselle ja johan aukeaa!

  VastaaPoista
 9. ahaa, telkku peliin myös tässä tapauksessa? no problem, johan tässä ollaan tahnassa muutenkin , miksei siis sohva? kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
 10. meillä toimi pienenä se kun saatiin valinnan vapaus. Äiti otti käteen normaalin- ja sähköhammasharjan ja kysyi: "kummalla haluut pestä hampaat?" (henk.koht. en ymmärrä lapsi minääni sillä sisaruskatraasta olin ainoa joka valitsi tavallisen harjan:D) saas nähdä miten käy tuon oman termiitin kanssa, toistaiseksi hammasharjalla saa pysymään hiljaa yökkärin vaihot aamusin ja iltasin (lapsi vihaa pukemista, kiemurtelee ku mato koukussa), eiköhän ne kaikki 2 hammasta puhistu vaikka itse pureskeleekin lähinnä harjaa:D (10kk) Ystäväni taas onnistui saamaan lapsensa oikein vaatimaan hampaidenpesua vähän ristiriitaisella tavalla, näytti suurennettuja kuvia bakteereista ja kertoi lapselle et ne on hammaspeikkoja joita on suussa miljoonia ja syö lapsen hampaat jos niitä ei pese. Hyvin pesee nykyään mutten sitten tiiä tosta pelottelu keinosta.

  VastaaPoista
 11. Pia, olet ilmeisesti kunnon konservatiivi! Meillä ei ole sähköhammasharjaa, mutta ehkä voisi mennä joulupukin konttiin...Minä en häpeile käyttää pelotuskeinoja (oma äiti uhkasi Jumalalla, joka heittää kuuman kiven niskaan jos tein jotain väärin, ja joka kerta tölläsin taivaalle kun jotain pahaa tein), jos ei muu auta.:-) Mutta vielä tuo mukelo ei bakteerien päälle tajua.

  VastaaPoista
 12. Marketeissa myydään niitä somia pattereilla toimivia (Colgaten) sähköhammasharjoja joissa bonuksena valittavissa joku piirrettyjen hahmo. Meillä on käytössä 2 eri kikkaa, eka on se, että on juurikin 2 eri hammasharjaa. Näistä saa valita, tää on se helpo&kivan päivän varalle. Huonompana päivänä hampaan pesulla kuulee äidin kertoman älyvapaan tarinan jossa on aina lapsen nimellä varustetta lapsi/koira/karhu/tmv joka tekee jotain aaaaivan hassua :) vähän hermoja ja mielikuvitusta se kyllä vaatii ja myönnän, aina ei jaksaisi keksiä, mutta hampaanpesu menee kymmenen kertaa helpommin näin meillä.

  VastaaPoista
 13. Lähinnä olen tuota pelottelua vastaan kun joskus oli sellainen vaihe että valehtelin kovasti ja silloin äiti uhkasi että noita tulee ja vie valehtelijat. sen jälkeen pelkäsinkin ja näin painajaisia noidasta useamman vuoden, vaikka äiti sitten yrittikin selittää että ei oikeasti vie.:D Kaipa se riippuu lapsestakin että kuinka herkkä on tollaisille jutuille. Joillekkin ei mene millään kaaliin vaikka uhkaisi lähettä jemeniin postissa, toiset taas luikkii sängyn alle piiloon kun edes vähän ärähtää. Valitettavasti oma mölyapina on alkanut näyttää pahasti merkkejä tuosta ensimmäisestä versiosta:S

  VastaaPoista
 14. nunju: voi jestas, miten voi yksinkertaisesta iltapuhteestakin saada työleirin. Mutta joo, pitää ehkä kokeilla noita eri harjoja. Idioottimaiset tarinat ja lorut on kyllä käyty läpi tyyliin "irvistä kuin leijona irvistä kuin leijona ja sitten muriseeeeeeee!" Pia: Joo, ymmärrän kyllä, että lapsia on erilaisia. Mutta näyttää myös meillä, että meillä tuo ipana ei paljon hötkyile vaikka millä uhkaa - eikä minua itteäni kyllä se kuuma kivi traumatisoinut. Lähinnä kirpaisi jos oli tekemässä jotain piruuksia, että "mitä jos kuitenkin se tulee".:-)

  VastaaPoista