perjantai 5. huhtikuuta 2013

Tarhahelvetti

Haluan taas avautua ja todeta, että minusta työssäkäyvälle vanhemmalle ei karseampaa arjen sulostuttajaa löydy kuin lapsen aamuinen tarhaanvienti ja sitten se ipanan poishaku samaisesta laitoksesta. Ai miksi vai?

Minua ainakin kyrpivät aivan tajunnanräjäyttävästi seuraavat paskamaiset ja jokapäiväiset päivän piristykset niin viattomalta kuin tarhatoiminnan luulisikin vaikuttavan. Tässä perustelut. Osina I ja II.

OSA I

Tarhantädit esittävät aina liikaa vaatimuksia.

"Tuo kuravaatteet huomenna."
"Mitä HELVETTIÄ? Kuravaatteet päivän varoitusajalla? Mistähän niiden luulisi niin lyhyessä ajassa löytyvän? 
Stressipisteitä sata.

Tarhantädit jeesustelevat.

"Eikös Pakkauksen pitänyt tulla jo kahdeksalta?"
"Joo mut meillä oli sukka huonosti ja kumppari kadoksissa."
"Tuleeko Pakkaus nyt sitten useamminkin myöhemmin?" (2xvko tapahtunut myöhähdys)
"Ei tuu. Olen pahoillani." (lue tod. asenne: VITTUAKO SE SULLE LEHMÄ KUULUU?)
"Noi lapset vaan syö niin pitkään ja aamiainen alkaa kahdeksalta."
"Juu, mie tiedän." (lue tod. asenne: TULE VITTU ITTE PUKEMAAN TUO MÖLYAPINA KLO 7 JA HAKEMAAN KUMPPAREITA!)

Tarhantädit ovat liian aktiivisia.

Ketä kiinnostaa lähteä yhteisiin tarhanjälkeisiin laulusembaloihin 8 tunnin työpäivän ja aamuisen/iltapäiväisen tarhaanviemishelvetin jälkeen? 

Miksi ne järjestävät jotain kehitys-/suunnittelupäiviä, joiden takia pitää sitten järjestää hoito jotenkin muuten? Siinä vittu mitään suunnitella tarvitse. Katsoisivat vaan, etteivät muksut tapa itseään tai toisiaan.

Ja sitten ne vanhempainpäivät/-illat. Mitä HEL-VE-TIN vanhempainpäiviä tuonikäinen tarvitsee? Johan siinä joka päivä ovella kuulee, onko se muksu syönyt/juonut/potkinut kaveria/heittänyt pottukupin jollekulle otsaan.

Tarhantädit lässyttävät.

Ei jumalauta järki kestä klo 7:45, kun joku sössöttää vieressä, että "Täääääältä tulee tää söpökissa ja kutittaa pientä Pakkausta jne.jne.jne."

Antakaa armoa ja päästäkää ensin edes äiskä pois paikalta. Tiedän että tyttöni tykkää, mutta antakaa minun juosta. Pliis.

OSA II

Jokainen aamu on pilalla.

Aina saa hakea milloin kenkää, milloin vaatetta ja milloin lasta itseänsä, vaikka kuinka olet yrittänyt varmistaa tavaroiden (ja lapsen) sijainnin edellisiltana (ja useimmiten et ole muistanut/jaksanut/viitsinyt varmistaa yhtään mitään). Jos ja kun sitten vielä joku tavara puuttuu, kun ei enää ehdi leikkiä Sherlock Jakkia kukonlaulun aikaan, niin sekös sitten hävettää.

Jokainen aamu on pilalla.

Aina saa kuunnella huutoa ja vinkumista oli syy mikä hyvänsä. Hyvällä tuulella tarhaan lähtee äiti  & lapsi 1% tapauksista. Tutkittu on. Saanko Nobel-palkinnon?

Jokainen aamu on pilalla.

Aina joutuu heräämään tuntia ennen kuin oikeasti tarvitsisi. Yleensä vielä sitäkin aikaisemmin, koska joku aikainen madonnappaaja repii hiuksista klo 5:30, vaikka tarhaa varten pitäisi herätä vasta 6:45. Saatanan saatana.

Tähän kai ei tarvita lisäkommentteja. Tai jos jollain on, niin antaa palaa sinne kommenttiruutuun. Kiitos.


ps. JOO JOO kyllä minä olen suuresti kiitollinen ja onnellinen tästä hienosta päiväkotisysteemistämme, mutta ei se noista aamuista yhtään sen aurinkoisempia tee. Ja synkkyydestä huolimatta en jää kotiäidiksi, jotain rajaa. Kunhan päätäni auon koska saan ja pystyn - hahhaa.

15 kommenttia:

 1. Yhdyn täysin. Voi saatanan saatana. Ja auta armias jos kehtaat viedä penskan tarhaan lounaalle(11), jotta pääsee sujuvasti päikkäreille, ja menet itse töihin vasta kesken parhaan päiväuniajan (13) ja kehtaat vielä mennä välissä kotiin. Ai jumalauta niitä syyllistäviä katseita. Ja itse nämä paskiaiset kirkkain silmin vielä syksyllä vakuuttivat että on PAREMPI tuoda se penska silloin 11, kuin esim 12:30. Kyllä vituttaa, kun päiväkoti on naapurissa ja pihalta näkee suoraan sisälle meidän kartanoon jossa tämä laiskapersemutsi vaan hyödyntää yhteiskunnan palveluita edes tarvitsematta sitä ensimmäisten 1, 5h aikana. Perrkele!
  -Mim

  VastaaPoista
 2. Luojan kiitos, meilla on tuo aika jo ohi!!! Yhden jo toisenkin kerran olin tuossa ihan samassa jamassa noiden omien kanssa. Ja kylla vitutti!

  VastaaPoista
 3. Vastarannan kiiski sanoo: ei todellakaan tarhantädit tykkää jos lapsi viedään tarhaan milloin sattuu. Me oltiin tutustumassa neljään eri päiväkotiin ja tehtiin selväksi rytmit ja tulo- ja hakuajat. Lisäksi tarhassakäyvien vanhemmat jotka tunnen aina huolehtii siitä että tarhaan mennään kun pitää. Eihän se nyt niin voi olla, että kaikki tulisi myöhässä jne. ja koko päivä menisi sekaisin, niillä on siellä hiton monta lasta ja pakka pitää vaan saada toimimaan. Tarhahan on sen laitosputken alkupää, joka päättyy opintoihin ja työelämään - ei kouluunkaan mennä milloin sattuu saati työpaikalle.

  Ja siksi ne ovat aktiivisia koska ne eivät ole enää vain tarhantätejä vaan KASVATUSKUMPPANEITA! (Argh, siis pitääkö meidän jakaa vanhemmuus jonkun viiskymppisen pirkon kanssa?!) Eli ne kasvattaa lasta meidän kanssa ja kattoo mihin kiinnitetään huomiota sen nikopetterin kehityksessä ja blaablaa...

  Sain sen kuvan noista päiväkodeista että työtä niillä tädeillä on ihan sikana, siksi kokisin olevan kaikkien etu (lasten ja hoitajien), jos vanhemmat toisi ne pennut ajoissa ja niillä ois asianmukaiset välineet mukana. Jos tädit laittaa ne vähäiset minuutit johonkin muuhun mitä on suunniteltu, se on pois koko ryhmältä, jossa mölyää 12-21 apinaa ja pari hikistä tätiä kuivaa yhden märkiä haalareita vessassa tai odottelee myöhästelijää. :(

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Osanottoni, tiedän tunteen. Kuwaitin kaunotar: Onneksi olkoon vaan, lievä kademieli tässä vaan vaivaa. Ofelia: Kyllä mie olen tietoinen ihan ilman valistusta näihin asioihin liittyvistä monista mutkista, mutta kun ihmisellä on olemassa myös se OMA vaativa työelämä, niin ottaa vähän pannuun (ja ihan ilman tarhantätejä), jos silloin tällöin vartin myöhästyy. Meidän tarha on todella kiva paikka, siellä tarpeeksi väkeä, mutta perseestä nuo tarhaanviemisaamut ovat aina. Kokeilepas 3 kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennus: Siis yleisesti ottaen kiva paikka. En vain ymmärrä sitä ylenmääräistä kasvatusideologiaa taaperoille ja mitä pirun väliä on, tuleeko Pakkaus vartin myöhässä, jos siellä vasta kumminkin aloitellaan sitä puuronsyöntiä? Tai mikä parasta, syönyt aamupalan kotona, jos jokin on mennyt oikein huipusti pieleen ja tullaan vielä myöhemmässä.

   Poista
 5. En kyllä tajua, mikä ongelma siinä muka on, jos lapsi ei tule pilkulleen sinä sovittuna aikana?! Missä lapsiperheessä muka pystytään aikatauluttamaan arkiaamut niin, että ollaan joka aamu tasan 8.00 päiväkodilla?! Käsittääkseni niillä aamuohjelma rullaa suunnitellun mukaan ja lapset liittyvät joukkoon sitä mukaa kuin saapuvat. Meillä päiväkotiinvientiaika vaihtelee n. 40 minuutin skaalalla. Eivät kyllä koskaan valita, jos tullaan "liian myöhään". Parempihan niillä on jos saavat rauhassa aamulla puuhailla pienemmällä lapsijoukolla.

  Ainoa, mistä tiedän noiden protestoivan, on jos aamupalan "tilannut" lapsi on toistuvasti poissa aamiaiselta ja menevät aamiaiset ja siihen käytetyt eurot hukkaan.

  VastaaPoista
 6. Joo mie en kans käsitä sitä, kun me ei mielestämme mitenkään pilata kenenkään asioita. Siellähän ne leikkii tai aloittelee syömisiään. Ja kun kyse ei ole siitä, että ilmoittaisin, että "tulen klo 8" ja tulen AINA klo 8:30.

  VastaaPoista
 7. Minua korpeaa nimitys tarhatäti. Ihan ok, jos olet lapsena kutsunut päiväkodin (ei siis enää lastentarha, ikivanha nimitys) aikuista tädiksi kun et ole tiennyt hänen ammattiaan, mutta aikuisen ihmisen tulisi olla jo tietoinen, onko kyseessä esimerkiksi lastentarhanopettaja tai lastenhoitaja. Päiväkoti ei ole vain paikka, jonne lapsi viedään säilöön ja aikuiset pitävät silmällä, syökö/juoko/potkiiko lapsesi muita. Se on ihan oikeasti paikka, jossa lapsi kasvaa ja kehittyy, ja jossa sinä saat vanhempana tukea kasvatuksellisissa asioissa. Olet varmaan varsin täydellinen äiti ilmankin, mutta joillekin perheille päivähoidon ammattilaisten tuki on ihan tosissaan tärkeää. Päivähoito ei ole sinun oikeutesi, vaan lapsesi oikeus, ja toteutettavan toiminnan kautta pyritään turvaamaan juuri SINUN lapsellesi yksilöllistä tukea hänen kasvuunsa ja turvallinen, arvostava ympäristö. Yhteistyötä kodin kanssa pyritään tekemään, jotta perheitä voitaisiin tukea kasvatustyössään, mutta myös siksi, jotta te paukapäät käsittäisitte, että ne ihmiset jotka lastenne kanssa viettävät suurimman osan päivän valveillaoloajasta, eivät ole osaamattomia kukkahattutätejä ja viisikymppisiä Pirkkoja ja jotta tajuaisitte edes vähän siitä, minkälaisia tavoitteita päivittäisen toiminnan kautta on tarkoitus saavuttaa.

  Toinen juttu mikä minua korpeaa on se, miten vähättelevästi puhut lapsista. Kuin he olisivat sätkiviä, kitiseviä, keskeneräisiä, epäkypsiä maanvaivoja, jotka on suunniteltu sinun arkeasi kuormittamaan. Kannattaisiko avata silmät ja korvat? On turha odottaa itsekään mitään kunnioitusta jos ei itse ole saanut riittävää kasvatusta antaakseen sitä muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allekirjoitan anonyymin kirjoituksen. Opettajat ja hoitajat päiväkodissa tekevät pitkiä päiviä surkealla palkalla, tekevät parhaansa ja repivät selkänahastaan suunnilleen kaiken, jotta varhaiskasvatus olisi laadukasta kaikkien - myös sinun - lasten kohdalla. Olen itse lastentarhanopettaja ja ihan suututtaa tällaiset tekstit. Älä tuo lastasi päiväkotiin jos se on noin vastenmielistä.

   "Miksi ne järjestävät jotain kehitys-/suunnittelupäiviä, joiden takia pitää sitten järjestää hoito jotenkin muuten? Siinä vittu mitään suunnitella tarvitse. Katsoisivat vaan, etteivät muksut tapa itseään tai toisiaan."

   Ihan oikeasti en tiennyt, että on olemassa vanhempia, jotka toivovat että heidän lapsensa kasvatus päivän aikana olisi mahdollisimman huonoa! Ihanko oikeasti jätät lapsesi päiväksi hoitoon sillä asenteella, että "kunhan pidätte sen hengissä"?

   Toivon todella, että tämä tekstisi oli erittäin kärjistetty tai muuten vain surkeaa huumoria...

   T: Lastentarhanopettaja, eli tämä kuvaamasi lehmä ja mitä näitä nimityksiä nyt on.

   Poista
 8. Myös päiväkodissa työskentelevänä luen juttujasi naureskellen. Loistavaa huumoria, kärjistettyä, ironiaa, sarkasmia.. ;) Korjaa mikäli olen väärässä, mutta en usko että vihaat arkeasi, lastasi, saati niitä jotka leikkii, laulaa, askartelee ja tusaa vaikka mitä kullannuppusi kanssa (ettei sinun tarvitse) niin paljon kuin teksteistäsi voisi joku pilkunviilaaja ymmärtää. Näille ihmisille suosittelen luettavaksi esim. Mielensäpahoittajaa. Loistavaa huumoria muuten sekin! ;)

  VastaaPoista
 9. Kiitos anonyymi kommentista ja kehuista! Kommentoinkin tuonne vau.fi:n puolelle jo näitä "olet hirveä ihminen"-kommentteja. En ole todellakaan mikään tarhanvihaaja ja lastani rakastan enemmän kuin elämää. Silti minua silloin tällöin vituttaa (minua varsinkin aamuisin). Ja koska se tarharuljanssi on oma rallinsa joka aamu niin silloin tällöin ottaa päähän kuka ja mikä tahansa ja kas, mikä/kuka on sopivasti tiellä: tarha/tarhantäti. Olen satavarma että minuakin joku hetkittäin vihaa aivan kympillä - kun satun sopivaan saumaan.

  VastaaPoista
 10. mä olen kanssa aamuntorkku ja meillä herätään viimetinkaan ja myös kaikki hukassa aamuisin. vaikka ne fuckin kumisaappaat olis ollu siinä samassa paikassa viimeset 8kk, mutta just sinä aamuna kun sataa, niin niit ei löydy ei sitte mistään. sit jos laps on puol unessa ja ei saa vedettyä housuja sillä välin jalkaan ku ite oot suorittanu viis eri hommaa ja kaikki yhtäaikaa nii kyllä siin on hermo piukassa, varsinkin kun meillä laps syö aamupalan tarhassa ja jos sielt vittu (lue: kökkö) myöhästyt minuutinkin niin aamupuuro on evätty. niinä aamuina kun Ipana saa piikin terkkarissa niin mä syötän sille aamupalan kotona ja sillä ei käytännöskatsoen oo merkitystä monelta mä sen pennun sinne kiikutan. Paitsi jos menee yli ysiin niin mun tarvii vähän leikkii sherlock holmesii ja arvuutella missä leikkikentällä ne tänään mahtaa olla. Mutta muina aamuina se on ihan sama nousenko seitsemältä, puoli seitsemältä tai vaikka vit... kökkö puoli kolmelta, kun lähdön hetki koittaa, niin kaikki on hukas, vinos tai muuten vaa huonosti. Nene on ihania aamuja ne. Onneks kesällä voi pennun viedä vaikka puolialasti hoitoon, mutta talviaamut tuo oman haasteensa ja joka-aamusen jännityksensä, että lähteekö obelix tänä aamuna käyntiin. Sitä odotellessa..

  VastaaPoista
 11. :-) Kuulostaa tutulta. Tuo kumppariesimerkki on aivan klassinen. Vittu meillä seisoo ne kengät nurkassa koko vuoden ja silti ne on just sinä aamuna jossain hevon helvetissä kun niitä tarvittaisiin. Ja sitten alkaa se penskan väsynyt vinkuminen, että ei osaa pukea tai ei halua pestä hampaita tms. ja kun itte yrität suoriutua töihin pää vinossa niin kyllä lähtee taju vähemmästäkin. Meillä on onneksi uudessa tarhassa joustavampi (ei siinä edellisessäkään sikajäykkiä oltu verrattuna moneen muuhun), on jopa ysiin aikaa saada aamupalaa. Se on paljon se. Ps. tänä aamuna Pakkaus lähti ulos ilman kenkiä, kun ei huvittanu pukea niitä päälle ja äiskä lähti marssiin autolle kun ei jaksanut kuunnella sitä vinkumista. 10 metrin päästä alkoi kenkien pukeminen kummasti kiinnostaa, kun kintut kastui.

  VastaaPoista